maanantai 11. heinäkuuta 2011

Täällä ei näperrellä!

Olli V. Lounasmaan omaelämäkerta hykerryttää. Täällä ei näperrellä! - Kylmäfyysikon kuumat paikat (Suomen Tiedeseura, 2008) on mainion suorasukainen kertomus huippututkijan elämäntyöstä.

Kiti Müller on tehnyt hyvän toimitustyön Lounasmaan käsikirjoituksen pohjalta, säilyttäen Lounasmaan omaperäisen ilmaisun. Tämä kirja kuuluu suomalaisten tutkijoiden (oma)elämänkertojen - joka ei sinänsä iso kategoria ole - ehdottomaan eliittiin.

Kirjassa kerrotaan niin Lounasmaan perheestä kuin tutkijan urasta, lapsuudesta alkaen. Mukana on runsaasti, jopa hämmentävän paljon, monenlaista dokumentaarista materiaalia, muun muassa valokuvia, kirjeitä ja muistikirjojen sivuja. Kaikesta tästä tulee äärimmäisen uskottavan ja autenttisen oloinen lukukokemus.

Lounasmaa ei välttele myöskään arkoja asioita, esimerkiksi akateemisen maailman valtataisteluja, tieteellisiä kiistoja tai poliittisen tason taistelua rahoituksesta.

Ja on mukana myös kylmän sodan aikakauden kuohuntaa, kun kävi ilmi että Lounasmaan ryhmä oli saanut (perus)tutkimukseensa rahoitusta USA:n ilmavoimilta. Loppujen lopuksi asia ratkesi onnellisesti, ja kaiketi tästä se hyöty oli että Lounasmaan yksikön tutkimus oli suurelle yleisölle entistäkin tunnetumpaa.

Kirja tuntuu olevan täynnä ihmisiä, tutkijavieraita, suomalaisia kollegoita, rahoittajatahojen edustajia ja niin edelleen. Valokuvia on runsaasti, ja niistä käy ilmi Lounasmaan huomattava kyky suhdetoimintaan, niin itään kuin länteen päin. Lounasmaalla oli loistava kysy organisoida, ja myös motivoida ihmiset antamaan kaikkensa yhteisen työn hyväksi.

Yhteenveto: Tässä kirjassa ei näperrellä - ensiluokkainen lukukokemus ja katsaus Suomen tieteen menestystarinaan.

Ei kommentteja: