perjantai 22. heinäkuuta 2011

Avainnovelleja 1900-luvulta

Parhaita novelleja? Anne Helttusen ja Tuula Uusi-Hallilan toimittama kokoelma Avainnovelleja 1900-luvulta (WSOY, 2000) on aivan erinomainen, vaikkakaan ei ehkä tarjoa mitään mullistavan uusia tuttavuuksia.

Kokoelma rajoittuu länsimaiseen novellistiikkaan: muut kulttuurit vaatisivat aivan omat kokoelmansa. Toimittajat ovat myös onnistuneet saamaan novelleihin ikään kuin juonen. Peräkkäiset novellit kommentoivat tai jatkavat samaa teemaa.

Mukana on sekä kansainvälisiä kirjoittajia että kotimaisia. Kirjoittajat toteavat: "Kiinnostavaa on huomata myös se, että omasta kirjallisuudestamme on helpompi löytää tasokkaita naiskirjailijoiden tekstejä kuin muusta eurooppalaisesta tai amerikkalaisesta kirjallisuudesta."

Riemastuttava oli Heinrich Böllin novelli "Tehdään, tehdään!" (suom. Kristiina Kivivuori). Novellin alaotsikkona oli "Toiminnallinen kertomus" ja se kommentoi jatkuvaa suorittamisen noidankehää: "Wunsiedelin sijaisena toimi Broschek-niminen mies, joka puolestaan oli saavuttanut tiettyä mainetta sillä, että oli ylioppilaana elättänyt yötyöllä seitsemän lasta ja halvaantuneen vaimon, samalla hoitanut menestyksekkäästi neljää kauppaedustusta ja silti suorittanut kahdessa vuodessa kaksi virkatutkintoa erinomaisin arvosanoin."

Raija Siekkisen novelli "Nälkä" jäi askarruttamaan; tämä on sen kaltainen teksti josta on vaikea poimia yhtä katkelmaa, mutta ehkä tämä lopusta kuvaa tunnelmaa: "Tämän kaiken näin, katselin, sitten nousin ja menin takaisin vuoteeseen. Aamulla heräsin niinkuin kaikki muutkin ihmiset."

Mukana on Antti Hyryn novelli "Kivi auringon paisteessa" jonka muistan lukeneeni lukioikäisenä, ja vaikutuksen se teki jo silloin. Maarit Verrosen "Kivenhalaaja" oli mainio uusi tuttavuus, erinomaista pohdintaa asioiden tärkeydestä ja pysyvyydestä.

Yhteenveto: Avainnovelleja, tosiaan - kirja josta pääsee modernin novellitaiteen sydämeen: "Nykynovelli ei osoittele, ei syyllistä eikä anna valmiita vastauksia. Sen sijaan se toteaa: tällaista on elämä, jokainen tehköön omat valintansa."

Ei kommentteja: