sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Tähystä tuulenpuolta

Iain M. Banksin tieteisromaani Look to Windward on Kulttuuri-sarjan kuudes teos ja eräänlainen jatko sarjan ensimmäiselle teokselle, romaanille Muista Flebasta. Romaani on suomennettu nimellä Tähystä tuulenpuolta mutta luin sen alkuperäisversiona.

Siitä oli pitkä aika kun viimeksi luin Banksin tieteisromaaneja - olen lukenut niitä viisi aiemmin. Ehdin aikoinaan vähän kyllästyäkin Kulttuuri-sarjaan, kirjan Excession myötä, koska Banksilla ei tuntunut löytyvän enää uutta sanottavaa ensimmäisiin teoksiin verrattuna.

Mutta Look to Windward oli kuitenkin positiivinen yllätys, vaikkakin jonkin verran olin aistivinani tyhjäkäyntiä ja samojen vanhojen teemojen toistoa. Ja sekin näissä avaruusoopperoissa tuppaa häiritsemään, että muukalaisrodut - joita Banksilla on tusinoittain - ovat loppujen lopuksi inhimillisiä - ihan kuin ihmisiä vähän erilainen vaatekerta päällä.

Ja sama pätee Kulttuurin tekoälyihin, jotka ovat keskeinen tarinankerronnan elementti - ja samalla omiaan vähentämään tarinan jännitettä, lukija kun rupeaa odottamaan että Deus ex machina tulee ja pelastaa.

Liikaa ei kai juonta paljasta jos kertoo että vähän tähän tyyliin tapahtuu tässäkin kirjassa.

Mielenkiintoisin uusi teema kirjassa oli "sublimoitujen" muukalaisrotujen tuominen tarinan keskiöön - siis sellaisten sivilisaatioiden jotka ovat siirtyneet tästä maailmankaikkeuden todellisuudesta seuraavaan, aineen ja energian tuolle puolen. Onko kyseessä kuoleman jälkeinen elämä ja missä määrin tällainen sivilisaatio haluaa puuttua "elävien" asioihin?

Kirjana teos on hyvä, tosin ei ehkä kuitenkaan parasta Banksia, silti reilusti parempi kuin tieteiskirjallisuus keskimäärin.

Ei kommentteja: