Joku oli antanut tälle Ville Rannan sarjakuvakirjalle Helmetissä kolme tähteä, joka tuntui vähänlaiselta, mutta toisaalta ei tämä ihan täysosumakaan ole: Kyllä eikä ei (WSOY, 2013; ISBN 978-951-0-39895-1).
Kirja kertoo 1800-luvun Suomesta, Pohjois-Pohjanmaasta ja Oulusta, jossa herätysliikkeet nousevat ja syntyy ristiriitoja niin yhteiskuntaluokkien kuin kulttuurienkin välillä. Paavo Ruotsalainen väheksyy sivistystä ja puhuu kansanihmisille, ja toisaalta kilvoitellaan paikasta yhteiskunnan tai vähintäänkin paikkakunnan silmäätekevien parissa.
Teoksen päähenkilöt ovat miehiä, eikä naisen asema ole kadehdittava, mutta jotain kovin tuttua tässä yhteiskunnan kuvauksessa on, körttiläisyys rinnastuu tämän päivän populistisiin poliitikkoihin.
Sarjakuvan päähenkilö on Hans Nyman. Hän on pappi ja paikallislehden päätoimittaja ja pyrkii kirkkoherran virkaan. Vaimonsa kuoltua Nyman jää yksinhuoltajaksi, eikä elämässä tunnu olevan mieltä. Ihmiset etsivät toisiaan, löytämättä.
Kulmikas tämä teos on, piirrosjäljeltäänkin, eikä tarinan kuljetus kaikilta osin tunnu ihan toimivan. Mutta omaperäinen kuvaus suomalaisuudesta tämä on.
Inflaatiovakauttaja olisi epäjohdonmukainen osa eläkejärjestelmää
14 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti