tiistai 25. helmikuuta 2014

Toby Litt: Hospital - a dream-vision

Jos kuvittelet, että tämän kirjan kansikuva vähän liioittelee mitä romaanissa tapahtuu, olet väärässä, sillä Toby Litt pistää romaanissaan sairaalan sellaiseen pyöritykseen että maailmanloppukin kalpenee: Hospital - a dream-vision (Penguin Books, 2008; ISBN 978-0-141-03554-3).Kieltämättä tartuin teokseen kansikuvan innostamana, sillä kirjailijana Litt oli minulle täysin tuntematon. Enkä tiedä haluanko toista kirjaa häneltä lukea, sillä jos muissakin kirjoissa on tällaista meininkiä, on parasta pitää useampi vuosi taukoa.

Mutta luetuksi tämä 536-sivuinen romaani kuitenkin tuli, ja sairaalassa kun ollaan, niin monenmoista asiaa ehtii tapahtua ennen kuin lukija pääsee ulos sairaalasta, jos pääseekään.

Voodoo ja saatananpalvonta ovat merkittävässä roolissa siinä mitä tapahtuu, mutta yhtä lailla tässä pyöritään huumeiden ja kuoleman parissa, tai pikemminkin sen ajatuksen että mitä seuraa jos kukaan ei enää kuolekaan vaan päinvastoin: kuolleet, niin ihmiset kuin eläimet, alkavat herätä henkiin.

Tarinassa ei ole uskottavuutta nimeksikään, ja on vieläkin epäselvää mitä Litt lukijalle oikeastaan haluaa tällä romaanillaan kertoa, mutta sitä ei voi kieltää etteikö tässä totaalisen pähkähullussa tarinassa olisi jotain kieron kiehtovaa ja lukemaan houkuttelevaa. Tämä sairaala on ihan sairas, eikä siitä voinut olla nauttimatta.

Ei kommentteja: