perjantai 21. helmikuuta 2014

Terry Pratchett: Unseen academicals

Jalkapallon peluuta Kiekkomaailmassa? Kyllä, jalkapallo pysyy hyvin Terry Pratchettin hallussa, sen todistaa fantasiaromaani Unseen academicals (Corgi Books, 2010; ISBN 978-0-552-15337-9).Sitä ei voi kieltää, etteikö romaanin lähtöasetelma olisi varsin epäuskottava, kun käy ilmi että yliopiston on osallistuttava jalkapalloturnaukseen tai yliopisto menettää ison osan tuloistaan. Mukavasti Pratchett ironisoi yliopiston ja jalkapallon pelaamisen erikoista suhdetta, ja samalla syventää Näkymättömän Yliopiston kuvausta, sillä nyt kerrotaan palvelusväestä ja siitä mitä tapahtuu yliopiston kellarikerroksissa.

En nostaisi teosta ihan Pratchettin tuotannon kärkeen, mutta kärjen lähituntumaan tämä nousee. Jonkin verran tyhjäkäyntiä tässä 540-sivuisessa romaanissa on, mutta ei kovin pahasti kuitenkaan.

Kirjan päähenkilö on Mr. Nutt, joka työskentelee yliopistossa kynttiöiden valuttajana ja alkaa valmentaa yliopiston jalkapallojoukkuetta. Käy ilmi, että Mr. Nutt on jotain ihan muuta mitä kuvittelee olevansa, voisi sanoa että tässä mennään pelottavien asioiden ytimeen, mutta samalla on ilmeistä että Pratchett virittelee varsin erikoislaatuista rakkaustarinaa, useallakin rintamalla.

Ja niinpä lopulta Lordi Vetinari joutuu tilanteeseen jossa on vain luotettava siihen että tarinan hirviö on inhimillisempi kuin häntä jahtaavat ihmiset.

Ei kommentteja: