lauantai 15. helmikuuta 2014

Mikko Kilpi: Lapinmaa - runoja

Mikko Kilpi on tehnyt runot ja Urpo Huhtanen kuvituksen tähän 73-sivuiseen runokirjaan, joka löytyi Pasilan kirjavarastosta ja ilmestyi yli puoli vuosisataa sitten: Lapinmaa - runoja (WSOY, 1961; kontrollinumero kr10208623).Joku oli antanut kirjalle kolme tähteä, mutta itse antaisin enemmän, osin mainioiden piirrosten mutta myös runojen takia, eivät nämä ihan mitättömiä runoja ole, kyllä näissä on sanottavaa tämän päivän ihmisellekin. Mutta ehkä enemmän sellaiselle joka Lapista ja erämaasta pitää, ei sellaiselle joka etsii runosta post-post-postmodernia kokemusta.5 kommenttia:

Pekka kirjoitti...

Mainiota, että olet lukenut tämän! Itsekin tykästyin Kilven runoihin viime vuonna ja olen sen jälkeen haalinut niitä useamman kokoelman verran. Mies tuli minulle nimeltään tutuksi jo muutama vuosi sitten suomentajana, vaikuttaa turhan unohdetulta runoilijalta. Olisi mielenkiintoista saada tietää enemmän hänen elämästään Eeva Kilven aviomiehenä ym.

Juha Haataja kirjoitti...

Nyt täytyy myöntää, että Mikko Kilpi osui luettavaksi kun etsin Lappi-aiheisia kirjojaa, eikä niinkään siksi että olisin tiennyt mitään hänestä kirjailijana. Tai edes tuota linkkiä Eeva Kilven suuntaan. Ilmeisesti suomentaminen oli hänen leipätyönsä, mutta Helmetistä löytyi runokokoelmia useampikin, 1950-luvulta alkaen. Laitoin pari teosta saman tien nyt varaukseen.

Pekka kirjoitti...

Tutustumissyystä viis, hyvä kun löysit. Kilven esikoiskokoelma Askeleita hymyilytti epäsovinnaisella riimittelyllään, mutta suosikikseini taisivat nousta kaksi viimeistä, jotka ovat täynnä pientä kauneutta.

Pekka kirjoitti...

(Siis suosikeikseni. Tuijotin tuota sanaa jonkin aikaa, ennen kuin hoksasin miksi se näytti niin oudolta.)

Juha Haataja kirjoitti...

Varauksessa kirjastossa ovat Tanssiinkutsu ja Luopumisen aikaan, sekä valokuvateos Lappi värikuvina johon Kilpi on kirjoittanut tekstit. Näillä nyt ainakin pääsee asiassa eteenpäin... kaikki teokset ovat jo matkalla lähikirjastoon.