tiistai 18. helmikuuta 2014

Agatha Christie: Roger Ackroydin murha

Rikosromaanien kirjoittajat äänestivät marraskuussa 2013 tämän Agatha Christien dekkarin kaikkien aikojen parhaimmaksi: Roger Ackroydin murha (WSOY, 2013; ISBN 978-951-0-39822-7). Teos on ilmestynyt suomeksi jo vuonna 1929 nimellä Kello 9.10; tämän suomennoksen on tarkistanut Kirsti Kattelus.Ennen teokseen tarttumista tulin lukeneeksi netistä, että teoksen lopun juonenkäännettä pidettiin aikoinaan melkolailla tyrmistyttävänä, joten tiesin odottaa yllätystä, mutta toisaalta kuluneina vuosikymmeninä on monet yllättävät käänteet käytetty jo moneen kertaan, ja niin on tätäkin temppua versioitu. Mutta ei se teoksen viehätystä poistanut, mainiosti Christie tarinaa kuljettaa ja lukijaa pitää jännityksessä.

Hercule Poirot on tässä romaanissa jättänyt etsivänhommat, mutta kuinka sattuukaan, pikkuisessa englantilaisessa kylässä tapahtuu kummia kuolemantapauksia, jotka huipentuvat lukitun huoneen mysteeriin.

Kirjan kertoja on tohtori James Sheppard, josta myöhemmin tulee Poirot'n apulainen, joka saa ihmetellä miten epäillyt yksi kerrallaan osoittautuvat syyttömiksi - kunnes ketään ei enää tunnu olevan jäljellä. Ja sitten onkin loppuratkaisun aika.

Ei kommentteja: