maanantai 17. helmikuuta 2014

Joe Abercrombie: Ase itse

Lainasin kirjastosta samalla kertaa kaksi Joe Abercrombien romaania, esikoisteoksen Ase itse (Kirjava, 2009; suom. Satu Hlinovsky; ISBN 978-952-5802-03-0) ja myöhemmin ilmestyneen romaanin Red country (Gollancz, 2012). Tässä oli yksi teos liikaa luettavaksi.En nykyisin ihmeemmin jaksa innostua miekka ja magia -kirjallisuudesta, mutta Ase itse ei kuitenkaan hassumpi ollut, varsinkin kun hyppi aika ajoin sivuja eteenpäin. Romaani on kirjasarjan ensimmäinen osa, ja käynnistää ilmeisen monivaiheisen tarinan, jossa riittää juonittelua, käänteitä, salaliittoja ja ties mitä vielä.

Saman tapaista tarinaa on tullut luettua liikaakin, erityisesti tuli mieleen Gene Wolfen Kiduttajan varjo, mutta melkein mikä tahansa fantasiakirja tuntuu kummittelevan tämän teoksen taustalla. Ei niin etteikö tässä olisi omaperäisyyttäkin, mutta tarina on kovin moneen kertaan jo kerrottu.

Niin, ja tuo Red country -romaani on kylläkin lähtökohdiltaan toisenlainen, mutta kovin tutulta se alkoi parinkymmenen sivun jälkeen kuulostaa, joten en jaksanut sitä sen pidemmälle.

Mutta tasapuolisuuden nimissä lienee syytä lainata Ase itse -romaanin esittelytekstiä:

Logen Yhdeksänsormi on pahamaineinen barbaari ja pohjoisen pelätyin mies. Oikeastaan hän haluaisi vain elää rauhassa, mutta hänen lukuisat vihollisensa yrittävät kaikin tavoin saattaa hänet haudan lepoon. Kapteeni Jezal dan Luthar on itseriittoinen aatelismies ja keikari, jonka mielessä ei ole mitään sen vaarallisempaa kuin ystävien kyniminen kortinpeluussa ja unelmat miekkailukilpailun voitosta. Mutta sota on tulossa, ja pohjoisen taistelukentillä kamppaillaan kaikin puolin verisemmin säännöin. Inkvisiittori Glokta on entinen sotasankari, nykyinen raajarikko ja kiduttaja. Hän näkisi mielellään Jezalin palaavan kotiin arkussa, mutta toisaalta Glokta inhoaakin kaikkia: petturuuden kitkeminen Unionista tunnustus kerrallaan jättää niukalti aikaa ystävyyssuhteille. Hänen tuorein ruumiilla viitoitettu polkunsa saattaa johdattaa hänet suoraan hallinnon korruptoituneeseen ytimeen... jos hän pystyy selviämään hengissä riittävän pitkään seuratakseen sitä. Vaarallisia salaliittoja paljastuu, vanhoja velkoja erääntyy maksettavaksi, ja raja sankarin ja roiston välillä on viiltävän terävä. Ennalta arvaamaton, vastustamaton, julman hauska ja mieliin painuvien henkilöhahmojen täyttämä Ase itse on fantasiaa terävimmillään.

Ei kommentteja: