maanantai 1. lokakuuta 2012

Rehti mies Jeesus & kieromieli Kristus

Philip Pullman kertoo ison kertomuksen, suurella sydämellä: "Tämä on tarina Jeesuksesta ja hänen veljestään Kristuksesta." Kirjassa katsotaan, mistä kaikki oikein sai alkunsa, miten kirkko syntyi ja mitä Jeesus olisi siitä ajatellut: Rehti mies Jeesus & kieromieli Kristus (Tammi, 2012; suom. Helene Bützow; ISBN 978-951-31-6193-4).

Pullman tulkitsee uusiksi Jeesuksen elämän ja kuoleman, ja kertojan roolin saa Jeesuksen veli Kristus, jolla oli suuri vaikutus siihen millaisena Jeesuksen tarina jäi elämään.

Sunday Times kuvaili kirjaa termillä "kuin Fabergén tekemä käsikranaatti", ja melkoisesti räjähdysvoimaa tässä tarinassa on, mutta Raamatun alkuperäistä kertomusta tässä ei unohdeta eikä herjata vaan pikemminkin yritetään palata alkuperäiseen tarinaan, siihen ihmiseen evankeliumien taustalla josta kaikki sai alkunsa.

Mitä Jeesus todella sanoi, ennen kuin sanomiset myöhemmin kirjattiin evankeliumeihin. Ja miksi tuntuu siltä kuin Raamatussa kerrottaisiin kahden eri henkilön sanomisista? Tähän Pullman tarjoaa ratkaisuksi ajatusleikkiä: mitä jos Jeesus olisikin ollut kaksonen, ja pienempi ja heiveröisempi näistä kahdesta oli nimeltään Kristus.

Näin Pullman: "Herra, jos uskoisin sinun kuuntelevan, rukoilisin ennen muuta, että jokainen sinun nimissäsi perustettu kirkko pysyisi köyhänä, vaatimattomana ja vailla valtaa. Ettei se voisi käyttää mitään muuta kuin rakkauden mahtia. Ettei se heittäisi ketään ulos. Ettei sillä olisi omaisuutta eikä lakeja. Ettei se tuomitsisi vaan antaisi anteeksi. Ettei se olisi kuin palatsi, jossa on marmoriseinät ja kiiltävät lattiat ja vartijat ovilla, vaan niin kuin puu jonka juuret ovat syvällä maaperässä, joka tarjoaa suojan linnuille ja eläimille, kukkii keväisin, antaa varjoa paahtavassa auringossa ja hedelmää syksyllä ja muuttuu aikanaan hyväksi, lujaksi raaka-aineeksi puusepille ja kylvää tuhansittain siemeniä, joista kasvaa sen paikalle uusia puita."

Vaikuttava, humaani muotokuva - tämä teos ei voi olla liikuttamatta lukijaansa.

Ei kommentteja: