perjantai 19. lokakuuta 2012

Kylmää kyytiä

Kuvittelin, että T. Jefferson Parker olisi kirjoittanut kokonaisen sarjan dekkareita joiden päähenkilö on poliisi Tom McMichael, mutta tämä onkin ainoa laatuaan: Kylmää kyytiä (Karisto, 2004; suom. Tero Kuittinen; ISBN 951-23-4547-1). Parker on kylläkin tuottelias kirjailija, mutta moni hänen teoksensa on yksittäiskappale, toisin kuin monilla muilla dekkareiden kirjoittajilla.

Parker maalailee kiinnostavasti San Diegon maisemia ja tunnelmia, ja McMichael on varsin kiinnostava hahmo poliisiksi. Teoksen keskeinen teema on irlantilaisen ja portugalilaisen suvun pitkään jatkunut vihanpito, joka leimahtaa uudelleen kun Braga-suvun päämies Pete Braga murhataan julmasti. McMichael saa tapauksen selvitettäväkseen, vaikka hän on sukunsa takia osittain jäävi asiassa.

Kirja on hitusen liian pitkä, siinä on ajoittaista tyhjäkäyntiä, mutta Parker pystyy luomaan kirjansa hahmoihin kiinnostavuutta ja elävyyttä, ja juonikin on hyvin rakennettu, vaikka enemmän tässä on kyse ihmisistä kuin tarkalleen rakennetusta juonesta. Tosin romaanin loppuun on rakennettu toimintaelokuvaa muistuttava kohtaus, joka tuntui lähestulkoon päälleliimatulta. Olisi tarinan huipennuksen voinut muutenkin hoitaa.

Sen verran hyvin Parker kirjoitti, että lienee syytä lainata lisää Parkerin dekkareita. Tosin tässä kirjassa oli aika paljon samoja teemoja kuin dekkarissa Vaitelias Joe, vaikkakaan ei häiritsevässä määrin.

Ei kommentteja: