torstai 18. lokakuuta 2012

Secret asset

Tiedustelupalvelu MI5:n entinen johtaja Stella Rimington kirjoittaa dekkareita, päähenkilönä MI5:n virkailija Liz Carlyle. Sarjassa toinen dekkari on nimeltään Secret asset (Hutchinson, 2006; ISBN 0-09-180019-6). Tätä teosta ei tietääkseni ole suomennettu, toisin kuin sarjan ensimmäistä, nimeltään Riskirajoilla, joka ei ollut hassumpi.

Kirjaa voisi kutsua jännäriksikin, mutta enemmän tässä ollaan perinteisen dekkarin mukaisessa tarinankerronnassa, jossa johtolangat ovat vähissä ja ristiriitaisia mutta niiden perusteella yritetään selvittää, kuka on syyllinen.

Sarjan ensimmäinen osa oli melko suoraviivainen, siinä ei ollut epäselvää kuka on hyvis ja kuka pahis, mutta tällä kertaa liikutaan hämärämmillä alueilla, kun kesken mahdollisten islamistiterroristien seurannan käy ilmi, että MI5:een on ehkä soluttautunut IRA:n myyrä.

Carlyle saa tehtäväkseen jututtaa MI5:n niitä virkailijoita, joihin myyrän tuntomerkit näyttäisivät sopivan. Samaan aikaan MI5 yrittää kuumeisesti selvittää, mitä terroristiepäilyt ovat tekemässä. Joku tuntuu vuotavan heille tietoa seurantaoperaatiosta.

Itseäni kyllä ihmetyttää tämä Rimingtonin taito kirjoittaa - ei hän nyt mikään ylivertainen ole, mutta ei ollenkaan huono, hyvää ammattikirjailijan tasoa. Ja Rimington on ollut sentään MI5:n johtaja, mitä ei ensiksi tulisi mieltäneeksi hyväksi lähtökohdaksi kirjailijan uralle. Mutta kyllä tämä toimii, ja katu-uskottavuus on kirjailijalla ainakin kohdallaan.

Ei kommentteja: