sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Potshot

Robert B. Parkerin kovaksikeitetty dekkari oli nopealukuista pikaruokaa, eikä sieltä terveellisimmästä päästä: Potshot (No Exit Press, 2001; ISBN 1-84243-032-7). Päähenkilönä on kovaotteisen yksityisetsivän prototyypppi Spenser, joka on esiintynyt myös tv-sarjassa ja tv-elokuvissa.

Bostonissa asuva Spenser joutuu tällä kertaa matkustamaan länsirannikon aavikolla sijaitsevaan Potshotin pikkukaupunkiin, jota vainoaa rikollisjengi ilman että paikallinen poliisi pystyy tekemään asioille mitään. Tästä kehittyy oikein ison mittaluokan välienselvittely, kun Spenser värvää avukseen sarjan aiemmissa kirjoissa esiintyneitä kovanaamaisia tyyppejä rikollisjengin kukistamiseen.

Oman käden oikeutta on tässä kirjassa runsain mitoin, samaten genreen kuuluvaa vallanpitäjien vähättelyä ja organisoituneella rikollisuudella pelottelua.

Jännää on, että Spenser-hahmoon kuuluu myös ajoittain osuvaakin standup-komiikkaa, ja että Spenser on kirjallisesti erittäin sivistynyt hahmo ja pudottelee klassikkotekstien lainauksia, esimerkkinä Robert Frostin runous. Ehkä tästä syystä jaksoin kirjan loppuun asti, vaikka muuten tarina on kyllä totaalisesti aivot narikkaan -tasoa.

Ei kommentteja: