keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Riskirajoilla

Enpä tiennyt, että tiedustelupalvelu MI5:n entinen johtaja Stella Rimington kirjoittaa dekkareita, mutta niinpä on laita, ja sellainen on suomennettukin: Riskirajoilla (WSOY, 2005; suom. Jorma-Veikko Sappinen; ISBN 951-0-30712-2).

Kirjassa toimitaan - kuinkas muuten - MI5:n tiedustelutoiminnan keskellä, ja päähenkilö on tarmokas MI5:n naispuolinen virkailija - kuinkas muuten - Liz Carlyle.

Mitenkään erityisen nokkela tai yllätyksellinen tämä tarina ei ole, oikeastaan kirja muistuttaa pikemminkin perinteistä dekkaria kuin tiedustelupalvelusta kertovaa jännäriä, mutta aika hyvin tarina pysyy kasassa.

Joissain jännäreissä tarinan olennainen elementti on henkilöhahmojen epäluotettavuus, mutta tässä kirjassa on melko lailla perinteinen lähtökohta: lukija tietää että Carlyle on "hyvien" puolella, ja varsinainen jännitysmomentti syntyy siitä pystyvätkö hyvikset selvittämään maahan soluttautuneiden terroristien kaavailut.

Mikä kirjassa on erinomaista on englantilaisen kulttuurin, ihmisten ja maantieteen tarkka kuvailu, eikä aina erityisen imartelevassa valossa: "Olemme nyt tekemisissä brittien kanssa, ja britit ovat kostonhimoista kansaa. Heitä ei ollenkaan vaivaa katsella, miten vanhukset nääntyvät nälkään kunnan asunnoissa tai kuolevat hoidon puutteessa sairaaloiden saastaisilla käytävillä, mutta auta armias, jos joku muu taittaa hiuskarvankaan edes jonkun vähäväkisen päästä, eli se sitten kalastaja tai vanha nainen, he ajavat syyllistä takaa maailman ääriin."

Kyllä tämä dekkari luetuksi tuli, ja sarjan seuraavankin teoksen laitoin varaukseen kirjastossa.

Ei kommentteja: