tiistai 2. lokakuuta 2012

The Eloquent Light

Ansel Adams on jostain syystä laitettu Helmet-järjestelmässä ainoaksi tekijäksi tähän elämäkerta- ja valokuvateokseen, jonka tekstit on kirjoittanut Nancy Newhall. Mutta joka tapauksessa kirja kertoo Ansel Adamsista ja valokuvat ovat pääosin hänen ottamiaan: The Eloquent Light (Aperture, 1980; ISBN 0893810665).

Newhall tunsi Adamsin hyvin ja oli mukana monella hänen valokuvausmatkallaan, minkä johdosta tekstissä on läpitunkevaa Adamsin henkilön ja työskentelytapojen tuntemusta, paikoitellen se on suorastaan kronikka Adamsin tekemisistä.

Ja kun Adamsista on kyse, valokuvat ovat luonnollisesti teoksen pääosassa, ja painojälki on erittäin hyvää vielä yli 30 vuodenkin jälkeen. Kirja on jaettu osuuksiin, joista kunkin yhteydessä on kyseiseltä jaksolta valokuvia, eikä pelkästään kaikkein tunnetuimpia vaan myös muita, sellaisia joita en ole ennen nähnyt mutta jotka silti - tai juuri tästä johtuen - tekivät vaikutuksen, esimerkiksi valokuva lumisista männynoksista Yosemitessa.

Teksti paljastaa Adamsin työskentelytavoista paljon kiehtovia yksityiskohtia, ja samaten se tuo ymmärrystä valokuvaajan tuotantoon kertomalla hänen perhetaustastaan ja varhaisista vaiheistaan, vuosista 1902-1938. Hieno kirja, ja hienoa myös että tällainen kirja on saatavilla kirjastosta.

4 kommenttia:

ruusutarha.blogspot.fi kirjoitti...

Miten ihmeessä ehdit lukea noin paljon kirjoja? Millä ajalla?
Oletko pikalukija?

ihmettelee metsätonttu

Juha Haataja kirjoitti...

Leila, en mielestäni lue erityisen paljon, mutta yritän kyllä pitää kirjaa lukemastani. Aikaa lukemiselle jää jos ei katso televisiota ollenkaan...

Pikalukeminen on tietääkseni huuhaata mutta kohtuu nopea lukija olen, suomeksi nopeampi kuin englanniksi tai ruotsiksi. Mutta en myöskään lue kaikkia kirjoja kokonaan kuten kaksi tätä arviota seuraavaa postausta kertovat: joskus ei vain lukeminen kiinnosta tai onnistu. Ja tarvittaessa hyppään pitkiäkin pätkiä eteenpäin jos teksti ei kiinnosta.

Mutta sitten tas on kirjoja joita täytyy lukea moneen kertaan, niin hienoa teksti on.

ruusutarha.blogspot.fi kirjoitti...

Näinhän se on. Joskus kirja ikään kuin monistuu, laajentuu ja aina löytää lisää.
Jotkut vaan eivät kolahda, ei tykkää tyylistä tai sitten sisältö on tyhjää. Jollekin toiselle ei ehkä taas ole. Hyvin yksilöllistä.
Mutta siltikin, olet ahkera lukija!

Juha Haataja kirjoitti...

Lukemisessa kyllä on jotain erikoista, televisioon tai nettiin verrattuna, jotenkin ajatus ehtii asettua kohdalleen. Vähän samaa kuin oikein pitkässä kävelyssä metsässä tai suolla.