lauantai 13. lokakuuta 2012

When the thrill is gone

Walter Mosley kirjoittaa napakoita ja kovaotteisia dekkareita amerikkalaisesta ei-valkoihoisten ihmisten maailmasta, mistä on malliesimerkki romaani When the thrill is gone (Weidenfeld & Nicolson, 2011; ISBN 978-0-297-86549-0). Olen aiemmin lukenut muutamia Easy Rawlins -dekkareita, mutta tässä oli päähenkilönä Leonid McGill, vähän samantyyppinen henkilö hänkin.

Mosley on ladannut dekkariinsa ehkä turhankin paljon aineksia, ja lukeminen tuntui hankalalta kun en ollut lukenut yhtään aiempaa McGill-dekkaria. McGill liikkuu "isommissa" kuvioissa kuin Rawlins, yläluokkaisten ihmisten ja vallankäyttäjien maailmassa, unohtamatta kuitenkaan sitä miten ihonväri vaikuttaa ihmisen asemaan amerikkalaisessa todellisuudessa.

Tarinassa on monenmoista juonenkuviota, muun muassa vaimojensa murhista epäilty miljardööri, ammattitappajia, organisoitunutta rikollisuutta ja niin edelleen. Hyvin Mosley langanpäät kasassa pitää, mutta tarinan uskottavuus kyllä rakoilee aika ajoin.

Jonkinlaista elämänfilosofiaakin Mosley tarjoilee McGillin nimissä, ja kovin samanlaiselta se vaikuttaa kuin Rawlins-kirjoissa. "Ei elämästä selviä hengissä" -tyyppisiä ajatuksia tässä on, ja samalla "elämä on ihmisen parasta aikaa" -tyyppistä lakonisuutta.

Voi kyllä olla, etten toiseen McGill-dekkariin enää tartu, sen verran kaukaiselta ja itselle vieraalta tämä tarina loppujen lopuksi tuntui, vaikka kirjoittajan taito teki vaikutuksen.

Ei kommentteja: