keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Barbary

Luin e-kirjana tämän Vonda N. McIntyren alunperin vuonna 1986 ilmestyneen tieteisromaanin: Barbary (Book View Cafe eBook, 2011; ISBN 978-1-61138-082-8). Kirja on joiltakin osin vanhentunut, esimerkkinä lentokenttien turvatarkastusten koventuminen, mikä saa juonen tuntumaan nykypäivänä epäuskottavalta.


Mutta toisaalta joitakin osin kirja on hämmentävän todentuntuinen, esimerkiksi sen suhteen miltä avaruusasemalla pyörimällä aikaansaatu keinotekoinen "painovoima" todellisuudessa tuntuu, ja miten se eroaa gravitaatiosta maapallolla.

Kirjan kohdeyleisönä lienee tieteiskirjallisuudesta kiinnostunut nuoriso, sillä päähenkilö on avaruusasemalle matkustava tyttö ja hänen kissansa. Vanhemmalle lukijalle tarina ei ehkä tarjoa aivan yhtä paljon, mutta luin kyllä kirjan alusta loppuun, välillä muutaman sivun harppoen.

Kirjan juoni on melko tuttu tieteiskirjallisuudesta, ensikohtaaminen toisten älyllisten rotujen kanssa, mutta mitään isoa avaruusoopperaa tässä ei rakenneta, vaan tarina liikkuu päähenkilön, hänen perheensä ja lemmikkinsä ympärillä. Aikuisten maailma on jonkin verran taustalle häivytettynä, mikä tyylilajiin hyvin sopii.


Ei kommentteja: