Tässä on aarreaitta: Miten kirjani ovat syntyneet? (Werner Söderström Osakeyhtiö, 1980, 2. painos). Alunperin vuonna 1969 ilmestyneessä teoksessa kirjailijat kertovat teostensa synnystä, ja usein tulee ilmi että asiat voivat olla hyvin erilaisia kuin odottaisi, mutkikkaampia tai yksinkertaisempia.
Veijo Meri kertoo Manillaköysi-teoksen synnystä, ja se on aivan ihmeellistä, samalla kertaa monimutkaisen hankalaa ja toisaalta myös väistämättömän tuntuista. Samalla tavalla muutkin kirjailijat kertovat oman näkökulmansa teoksiinsa - joskus näkökulma on aivan erilainen kuin olettaisi, mutta aina kiinnostava.
Eeva-Liisa Manner tosin toteaa lähes mahdottomaksi kertoa omista teoksistaan: "Painetut lauseet kuolevat ensimmäiseksi tekijältään itseltään, ja joutavat kuollakin." Mutta kyllä hänkin löytää kerrottavaa: "Kirja on kirjailijalle kohtalo ainakin sikäli, että se on kappale käytyä matkaa."
Mainiota että tämä teos on edelleen kirjastosta saatavissa!
call it madness
10 tuntia sitten
2 kommenttia:
Kiitos taas kirjavinkistä Juha!
Tuli mielleyhtymä kirjaan Luova prosessi tieteessä. Kenties näillä kahdella ei ole mitään tekemistä keskenään - vai onko sittenkin?
@Jarno: Tuo tieteestä kertova kirja näyttää tosi kiinnostavalta, ja varmasti on paljon samaa olkoon luomistyössä käsillä kaunokirjallisuus tai tieteellinen tutkimus.
Se tässä kirja-arviossa jäi sanomatta, että näitä Miten kirjani ovat syntyneet? -teoksia on ilmestynyt useita; tämä aloitti sarjan.
Lähetä kommentti