sunnuntai 21. elokuuta 2011

Suomen marjat luonnossa ja ruokapöydässä

Anneli Pulsan ja Henry Vären kirja Suomen marjat luonnossa ja ruokapöydässä (Art House, 2007) on oikein mainio pikku kirja. Kirjassa kuvataan suomessa viihtyvät marjakasvit - mukaan lukien pähkinäpensas - ja niiden kasvuympäristöt. Eikä sovi unohtaa myöskään kirjan reseptejä, niin vanhoja tuttuja kuin uusia ja kokeilemisen arvoisia.

En ihan aluksi tajunnut kirjan "juonta", kun rupesin joistakin alkupään marjoista miettimään onko tämän nyt myrkyllinen vai ei. Juonihan on se, että myrkylliset kuvataan omassa osuudessaan erikseen, ja niissä on hyvin selvästi esillä myrkyllisyys.

Mutta silti jäi vähän mietityttämään alkupään "ei-myrkyllisiin" kuuluvan ruohokanukan kuvaus: "Marjat maistuvat lähinnä jauholle, ja ne lienevät myrkyttömiä, sillä lasten tiedetään syöneen niitä, eikä syömisestä ole tullut myrkytysoireita." No, eipä tämä kovin vaaralliselta kasvilta kuitenkaan kuulosta.

Ja katajan osalta jäin miettimään, että marjoista kyllä kerrotaan, mutta mitään ei sanota siitä mihin niitä mahdollisesti voi käyttää, jos mihinkään.

Kirjan kuvat ovat tyylikkäitä, ja suurimmaksi osaksi erinomaisen hyviä marjojen tunnistamiseen. Ehkä joissakin kuvissa on värikylläisyyttä ylenmääräisyyteen asti, mutta kyllä niistäkin kohteen tunnistaa.

Siis: erinomainen teos, ja sopii taskuun vaikka metsässä käytettäväksi.

Ei kommentteja: