Seppo Turusen kirja Lemmikkielämää - Ihmisen eläinsuhde ja eläinten hyödyntäminen (Gaudeamus, 2011) kertoo lemmikkieläinteollisuudesta ja muista lemmikkien pitoon liittyvistä ilmiöistä. Sävy on neutraali, mutta epäkohdat nostetaan esiin ilman kiertelyä.
Turunen kertoo eläinkauppaan liittyvästä järjestäytyneestä rikollisuudesta, jalostettujen eläinten terveysongelmista, lemmikkieläinten levittämistä taudeista ja niin edelleen.
Ihmisillä ja lemmikeillä on pitkä yhteinen historia: "Vaarattomia ja hyödyllisiä eläimiä on aikojen kuluessa otettu sekä kesytettyinä kotieläiminä että huviksi ja opiksi uteliaisuutta tyydyttämään. Tätä perua on myös moderni lemmikkieläinharrastus: teollistuneissa yhteiskunnissa elää sama tarve omakohtaisesti tarkkailla eläimiä. Ympäristö on kuitenkin nyt toisenlainen ja eläin on joutunut modernin yhteiskunnan kaupallisuuden välikappaleeksi."
Kaupallisuus näkyy eläinten uhanalaisuudessa yllättävin tavoin: "[S]euraus lajin luokittelusta uhanalaiseksi on, että siitä tulee kiinnostava tai entistä kiinnostavampi laittoman kaupan harrastajille. Lajin haluttavuus kasvaa, hinta nousee ja sen laiton pyydystys voi jopa lisääntyä."
On jotenkin kummallista, että nyky-yhteiskunnassa lemmikkieläimen pito saattaa vieraannuttaa ihmistä luonnosta, vaikka voisi kuvitella päinvastaista: "Kiinnostus lemmikkieläinten pitäimiseen ei myöskään usein ole yhteydessä luontoharrastukseen tai eläintuntemukseen. Lemmikki lähenee omistajansa mielessä perheenjäsentä ja on hänelle usein tärkeämpi kuin esimerkiksi uhanalainen luonnonvarainen eläin."
Tästä käytännön esimerkki: "Jos susi tappaa koiran, susi saa tappotuomion, vaikka susia on Suomessa alle pari sataa." Jos mentäisiin lukumäärien mukaan, vasta 4000 koiraa tappanut susi ansaitsisi saman kohtalon.
Kappaleessa "Puhdasrotuisia mutta sairaita" Turunen kertoo erityisesti koirien jalostuksen mukanaan tuomista sairauksista, muun muasssa siitä että opaskoiria tutkittaessa huomattiin 13 prosentin olevan likinäköisiä: "Koiranjalostus myös osoittaa, että pienetkin geneettiset muutokset voivat johtaa suuriin rakenteellisiin eroihin saman lajin sisällä. Onko evoluutiosta enää parempaa todistusaineistoa epäuskoisille?"
Koirien kohtalo ei ole kadehdittava: "Pieniä ja vaikeasti liikkuvia rotuja katsellessa tulee väistämättä mieleen, miltä sama kohtalo tuntuisi ihmisen tai edes hevosen jalostuksessa."
Yhteenveto: Erinomainen kirja tärkeästä aiheesta. Turunen kirjoittaa neutraalisti, provosoimatta, kertoen siitä mitä ongelmia lemmikkieläinteollisuus on mukanaan tuonut.
a compassionate ear
11 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti