torstai 18. elokuuta 2011

Sinun luovuutesi - Omistajan käsikirja

Mato Valtonen ja Michael Gaedt kirjoittivat luovuudesta reipasotteisen tietopaketin. Teos Sinun luovuutesi - Omistajan käsikirja (Tammi, 2011) on riemastuttavan omaperäinen "käsikirja" pääkopan sisältöön. Ja mikäpäs sen tärkeämpää kuin saada aivot toimimaan.

Kirjassa on paljon lyhyitä lukuja, joista monet ovat aforismimaisia, nopeita lukea mutta hitaita oivaltaa. Tässä pari esimerkkiä: "Luovuus tarkoittaa ajatusten siirtämistä tekemisiin." "Sinä saat aikaan, jos uskot saavasi."

Suomalaista hulluutta, sitä kirjoittajat kaipaavat: "Vieläkö kyseenalaistat hulluuden voiman? [...] Mikä olisikaan kiinnostavampi maabrändi kuin maailman korkeimmin koulutettu, briljantti, viimeisintä tekniikkaa kehittelevä kansa, joka osaa tarpeen tullen myös laittaa haisemaan?"

Kirjoittajilla on melko reipas ote, ja itsetunto tuntuu olevan kohdallaan: "Tämän ohjekirjan laatijat uskovat itseensä niin paljon, että aina hääpäivänään he onnittelevat vaimojaan."

Ja aika mukavasti - tosin mahdollisesti toisinaan hiukan liioitellen - kirjoittajat kiteyttävät olennaisen: "Kun tuotteesi on varustettu uteliaisuudella ja avoimella mielellä, sinulla on mahdollisuus nähdä kioskilla käydessä enemmän kuin useimmat ihmiset näkevät elinaikanaan."

Ja entä sitten sanoa "mahdoton"? Näin se menee: "Tuotteesi ei alkuperäisasetuksiltaan tunne tätä käsitettä. [...] Lapsena kaikki oli vielä mahdollista. Mielikuvitusta ei ollut kukaan vielä rajoittanut. Kuussakin käytiin mennen tullen tuosta vaan. Lapsen ajattelutapa onkin esimerkillistä. Aktivoi nuo muistot ja sana mahdoton on poistettu tuotteestasi."

Aikuisuus latistaa: "Kuitenkin kaikki se tärkeä mitä pitäisi muistaa ja kunnioittaa opittiin jo lastentarhassa. [...] Mitään hirveästi oleellisempaa ei tämän jälkeen ole opittu."

Ja menestymisen voi määritellä näin: "[V]anhainkodissa riittää naurua kun muistelet elettyä elämää (naura vain sen verran etteivät enää lisää lääkitystä)."

Ei kommentteja: