sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Leif G. W. Persson: Pinokkion nenä

Leif G. W. Persson kirjoittaa mustalla ja kierolla huumorilla väritettyjä dekkareita. Komisario Evert Bäckström saattaa olla vastenmielisin poliisihahmo mitä kukaan on keksinyt, lähestulkoon kaikkien kollegoiden ja varsinkin alaisten inhoama henkilö jolle oma etu on kaikki kaikessa. Mutta niin vain tämä tarina toimii vaikka keskipisteessä on melkoinen limanuljasta: Pinokkion nenä (Otava, 2014; ISBN 978-951-1-27778-1).Bäckström on poliisilaitoksen legenda, joka lukuisista töppäilyistään huolimatta aina on onnistunut putoamaan jaloilleen jonkin kummallisen selviämisvaiston ansiosta.

Tällä kertaa Bäckström saa selvitettäväkseen huippujuristin kuolemantapauksen, ja parasta jutussa on se että melkein joka käänteessä Bäckström saa kerättyä laukkuunsa ja taskuihinsa jotain ekstraa jota käyttää elämänlaatunsa parantamiseen.

Eikä yhtään haittaa se, että lehdistö kiinnostuu tapauksesta. Sattuneesta syystä poliisitutkinnan yksityiskohdat vuotavat julkisuuteen, ja Bäckströmin taskut sen kun pullistuvat puhumattakaan hyvistä lounaista lehtimiestuttavien kustantamina.

Bäckström on rahalle, naisille ja viinalle perso pullukka poliisi, jonka stereotyyppiset käsitykset niin naisista kuin maahanmuuttajista ovat suorastaan riemastuttavia. Persson onnistuu kaiken lisäksi vedättämään lukijaa muutamassa kohdin oikein hykerryttävästi, niin että kun tapaus lopulta ratkeaa, voi vain toivoa että tätä riemastuttavaa kerrontaa on jatkossa tarjolla lisää.

Ei kommentteja: