tiistai 3. helmikuuta 2015

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Olin kokonaan unohtanut, että Finlandia-palkinnon vuonna 2014 voittanut Jussi Valtosen romaani tuli joululoman aikana luettua, ja että siitä piti jotain tänne kirjoittaakin. Ja pakko on myöntää, että palkinto löysi oikean teoksen: He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi, 2014; ISBN 978-951-31-7429-3).Sain teoksen luettavaksi kirjastosta juuri ennen joulua, kun olin laittanut siitä varauksen Helmetiin ennen kuin tieto palkinnosta julkistettiin, muuten ei olisi ollut mitään mahdollisuutta saada teos luettavaksi näinkin nopeasti. Tätä arviota helmikuussa 2015 kirjoittaessa teoksesta on Helmet-järjestelmässä varauksia kunnioitettava määrä: 2730.

Teos on massiivinen jo kooltaan, 559 sivua, ja sen rakennetta on vaikea yksinkertaisella tavalla kuvata. Toisaalta voisi väittää, että teos on suoraviivainen jännäri Remeksen tai Brownin tyyliin, mutta silloin aliarvioisi pahan kerran teoksen monitasoisuutta ja kirjailijan kykyä tavoittaa ihmiselon onnea ja kurjuutta, puhumattakaan kyvystä nitoa yhteen erilaisia kerronnan tyylejä.Ehkä suurenmoisinta romaanissa on se, miten sitä voi lukea eri tavoin, ja kun teosta alkaa muistella, tuntuu kuin muistikuviin avautuisi kymmeniä erilaisia romaaneja yhden sijasta. Välillä kerronta on lähellä karikatyyriä, välillä taas ollaan syvällisen psykologisen romaanin uumenissa, ja pian taas tuntuu kuin lukisi nopeaviritteistä jännäriä.

Monet eri teemat risteävät romaanissa: suomalainen yhteiskunta amerikkalaisesta näkökulmasta, amerikkalaisuus suomalaisesta näkökulmasta, suomalaisen tiedeyhteisön sisäänlämpiävyys, eläinkokeita vastustava aktivismi ja anarkismi, avoin tiede ja tutkimus, tekniikka joka orjuuttaa ihmiset, suurteollisuuden häikäilemätön pyrkimys kontrolloida ihmisiä, perhe-elämän monimutkaisuus varsinkin kun lapset ovat teini-iässä...

Paljon on tähän romaaniin kirjoitettu, harkiten ja taitaen, näkemyksen kirkkaudesta tinkimättä.

Tässä vielä lainaus teoksen esittelytekstistä:

Alussa on pieni perhe: Joe, Alina ja vastasyntynyt Samuel. Joe on amerikkalainen neurotieteilijä, joka koettaa luoda uraa uudessa kotimaassaan Suomessa. Alina on jättänyt opintonsa ja hoitaa kotona Samuelia. Vuosia myöhemmin Joe elää palkittuna huippututkijana Yhdysvalloissa uuden perheensä kanssa. Toisella mantereella Samuel etsii kiihkeästi omaa paikkaansa. Kun sopiva ideologia ja yhteisö löytyvät, mikään ei pysäytä häntä. Isänsä tapaan hän on valmis tekemään vaikeitakin ratkaisuja oikeaksi uskomansa asian takia. Olisitko sinä?

Ei kommentteja: