maanantai 2. helmikuuta 2015

James Lee Burke: Taivaan vangit

Sain vinkin että James Lee Burke kirjoittaa taitavasti jännäreitä, ja pitihän tämä tarkistaa, lainaamalla kirjastosta yksi hänen suomennetuista romaaneistaan: Taivaan vangit (Like, 2005; suom. Arto Leivo; ISBN 952-471-555-4).Teoksen päähenkilö on Dave Robicheaux, entinen poliisi ja nykyinen kala- ja kalastuskaupan pitäjä, joka sekaantuu monimutkaiseen rikosvyyhtiin. Lainaanpa tähän esittelytekstiä:

Lentokone putoaa mereen. Ex-kyttä ja ex-alkoholisti Dave Robicheaux onnistuu pelastamaan ainoan henkiin jääneen. Poliisisukeltajien saapuessa paikalle huomataan, että yksi ruumiista on kadonnut. Robicheaux alkaa tutkia tapausta. Hän kietoutuu takaisin unohtamaansa rikolliseen maailmaan, jossa tuntuu olevan liikaakin houkutuksia... New Orleansiin ja Louisianan suistomaille sijoittuva Taivaan vangit on paitsi rikoskirja, myös kertomus ihmisen heikkoudesta elämän edessä sekä loistelias kuvaus rehevästä, väkivaltaisesta Etelästä. Kirjan pohjalta on tehty elokuva, jota tähdittää Alec Baldwin.


En ihan täysin vakuuttunut kirjoittajan taidosta, vaikka kieltämättä sana on hallussa, eikä ainakaan jaarittelusta voi syyttää. Mutta varmaankin on niin, että pitäisi aloittaa kirjasarjan aiemmista osista, jotta oikein ymmärtäisi mistä tässä on kyse, ja näitä romaaneja taas ei ole suomennettu eikä erityisen hyvin tarjolla Helmetistä.

2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Itse aloitin ensimmäisestä eli Neon Rain, jonka jälkeen tulee tämä Taivaan Vangit (joka on lukujonossa seuraavana). Tästähän on tehty elokuva vuonna 1999, josta oikeastaan oma kiinnostus kirjailijaa kohti alkoi. Ainakin Neon Rain iski meikäläiseen ihan positiivisesti.

Juha Haataja kirjoitti...

Mukava tietää. Tähän romaaniin ei lukuinnostus sentään tökännyt, ja tuo Neon Rain kuulostaa hyvältä vinkiltä, täytyy selvittää miten sen saisi käsiinsä. Kuten sanottu, Helmetissä ei Burken romaaneja erityisen hyvin ole saatavilla.