tiistai 10. helmikuuta 2015

Lars Kepler: Hypnotisoija - rikosromaani

Kirjailijanimimerkki Lars Keplerin romaanissa viritellään melkoista jännistyskertomusta, jossa kerrotaan perhesurmasta ja poliiseista jotka yrittävät rikosta ratkaista: Hypnotisoija - rikosromaani (Tammi, 2012; ISBN 978-951-31-7036-3).Ruotsissa osataan kirjoittaa vetäviä dekkareita, mutta tämä romaani oli melkeinpä sillä rajalla haluaako sitä lukea, sen verran karkea ja ylitseampuva tarina oli kyseessä. Lainaan tähän kirjan esittelytekstiä:

Urheilukentän pukuhuoneesta Tumbasta, Tukholman läheltä, löytyy kauhistuttavasti surmattu mies. Myöhemmin miehen puoliso ja tytär löytyvät yhtä lailla raa'asti silvottuina perheen rivitalosta. Perheen poika Josef löytyy elossa, vaikeasti haavoittuneena. Rikoskomisario Joona Linna päättelee, että tarkoitus oli surmata koko perhe. Kun Linna saa tietää, että elossa on vielä yksi perheenjäsen, tytär, hän aikoo käyttää kaikki keinot löytääkseen tämän ennen murhaajaa. Josef häälyy tajuttomuuden rajoilla, ja nopeuttaakseen tutkimuksia Linna pyytää traumoihin erikoistunutta lääkäriä Erik Maria Barkia hypnotisoimaan pojan. Tämä suostuu, vaikka on julkisesti vannonut ettei hypnotisoisi enää ketään. Näin Bark joutuu itse poikansa kanssa yllättävästi mukaan rikosten ketjuun.


Kirjan päähenkilö on poliisi Joona Linna, joka jatkaa tutkimuksiaan kirjasarjan myöhemmissä osissa. Enemmän valokeilaan nousee kuitenkin lääkäri Bark, erityisesti hänen aiempi toimintansa psykiatrina joka yritti hoitaa hypnoosin avulla pahasti traumatisoituneita ihmisiä.

Romaani ei ole kevyttä luettavaa, mikään pikainen välipala se ei ole, ja olin vähällä jättää lukemisen kesken. Jatkoin kuitenkin, sillä tarina on kieltämättä melkoisen koukuttava, käänteitä tulee kerta toisensa jälkeen, ja loppuratkaisu onnistui jopa yllättämään. Täytynee jatkaa kirjasarjan parissa.

Ei kommentteja: