perjantai 13. helmikuuta 2015

Alan Moore ja David Lloyd: V niin kuin verikosto

Alan Moore on käsikirjoittaja ja David Lloyd kuvittaja tässä sarjakuvakirjassa, joka kuvaa totalitaarista yhteiskuntaa ja keinoja sen vastustamiseen: V niin kuin verikosto (Egmont, 2014; suom. Jouko Ruokosenmäki; ISBN 978-952-233-806-8).Sarjakuvalla on kulttimaine, ja alunperin se julkaistiin vuosina 1982–1985 brittiläisessä Warrior-lehdessä. Elokuvakin sarjakuvasta on tehty, mutta Moore sanoutui elokuvaversiosta kokonaan irti. Sarjakuva kertoo ydinsodan jälkeisestä yhteiskunnasta Englannissa, jossa totalitaristinen järjestelmä valvoo kaikkea ja kaikkia. Kuitenkin naamioasuun pukeutunut "V" nousee kapinaan pyrkien kukistamaan järjestelmän anarkian keinoin.Sarjakuvassa on jonkinlaista ajan patinaa, mutta erityisen onnistuneena en sitä pidä, ja tarinassa on siinä määrin aukkoja että paikoitellen suorastaan tuntui vaivaannuttavalta lukea tarinaa.

Sarjakuvan keskiössä on ajatus siitä että vallanpitäjien ei tule päästä sellaiseen asemaan että kansalaisilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin totella, ja kyllähän tämän kaltainen ajatus kuuluu demokratian periaatteisiin, anarkistien ajattelusta puhumattakaan.

2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Alan Moore on tunnetusti hyvin tarkka siitä että irtisanoutuu kaikista hänen teostensa filmatisoinneista, mutta ei se elokuva ole yhtään hassumpi. Alan Moorea vaan lisää luentaan ;).

Juha Haataja kirjoitti...

Aiemmin tuli luettua muutama teos sarjasta "The league of extraordinary gentlemen", eikä ne nyt hassumpia olleet, väsymys vain iski lopulta. Täytynee taas katsoa mitä kirjastossa on tarjolla.