perjantai 6. helmikuuta 2015

Jari Järvelä: Särkyvää

Ikävää tässä Jari Järvelän romaanissa on se, että se tuli jo luettua, sen verran mainio lukukokemus tämä oli että tekisi mieli lukea romaani uudestaan, tietämättä mitä siinä tulee tapahtumaan: Särkyvää (Tammi, 2014; ISBN 978-951-31-8026-3).Kirja kertoo elämässään epäonnistuneesta miehestä, joka ajaa autolla läpi Euroopan kohti Espanjaa ottaakseen osaa Pamplonan härkäjuoksuun. Tai lainataan tähän kirjan esittelytekstiä, jossa kerrotaan olennainen:

Kun on yrittänyt polttaa kotitalonsa, jossa vaimo ja lapset nukkuvat, on parasta hypätä lähimmän menopelin rattiin joka tässä tapauksessa löytyy vuoden 1987 Lada 1200L:stä ja painaa kaasu pohjaan. Sen jälkeen luvassa on hillitöntä matkantekoa parhaaseen roadmovie-henkeen sekä muutamia kymmeniä ex-vaimon vittumainen naamanilme takaraivossa kirjoitettua blogimerkintöjä. Lihava mies matkaa kohti Espanjaa takakontissaan pahvilaatikko, joka pitää sisällään koko hänen entisen elämänsä. Hän on päättänyt tehdä itsemurhan miehekkäimmällä mahdollisella tavalla: antautumalla härkien seivästettäväksi Pamplonan kapeilla kaduilla härkäjuoksussa. Tanskan seutuvilla mies poimii kyytiin liftarin. Pikkuhiljaa nuoren rastapään ja jääräpäisen keski-ikäisen persun välille syntyy vahva side. Mutta riittääkö ystävyyskään pelastamaan miehen hurjina mylvivien härkien edestä?


Blogimerkintöjen tyyliin kirjoitettu tarina - osuvine "kommentteineen" - muodostaa rungon kertomukselle, jossa kaksi hyvin erilaista ihmistä purkavat tuntojaan elämässä epäonnistumisesta. Agnes ja Teemu ovat hyvin epätodennäköinen parivaljakko, mutta niin vain reissu etenee kohti härkäjuoksua, jossa otetaan niin miehestä kuin naisesta mittaa.

Järvelällä on tiiviin kerronnan taito hallussa, ja mukavasti huumoria kantamaan näitä elämässä epäonnistuneita reppanoita, jotka ehkä loppujen lopuksi eivät kuitenkaan ole ihan sitä miltä aluksi näyttää.

Ei kommentteja: