sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Antero Järvinen, Tuomas Heikkilä ja Seppo Lahti: Tieteen ja taiteen tunturit

Antero Järvinen, Tuomas Heikkilä ja Seppo Lahti ovat toimittaneet komean kirjan Kilpisjärven biologisen aseman 50 vuoden mittaisesta toiminnasta: Tieteen ja taiteen tunturit (Gaudeamus, 2014; ISBN 978-952-495-336-8). Juhlakirjaksikin teosta voisi sanoa, mutta ennen kaikkea kyseessä on monipuolinen tietokirja.Lainaan tähän teoksen esittelytekstiä:

Kirja kuvaa suurtuntureiden ainutlaatuista luontoa, sen leviä, jäkäliä, kasveja, perhosia, kimalaisia, kaloja, lintuja ja nisäkkäitä. Mukana ovat myös alkumeren jälkifossiilit, jääkauden jälkeinen asutushistoria ja toisen maailmansodan loppuvaiheen maisemaan jättämät jäljet. Näin teos auttaa hahmottamaan luonnonilmiöiden valtavia luontaisia vuosivaihteluja ja laajempia rytmejä. Kirjassa luodataan myös jylhän luonnon vaikutuksia perinteiseen kuva- ja sanataiteeseen sekä uusia uria aukovaan biotaiteeseen. Kokonaisuutta täydentävät alueella vaikuttaneiden merkkihenkilöiden elämäkerrat ja muistelukset. Visuaalisesti vaikuttavan teoksen runsas kuvitus ulottuu miljoonien vuosien takaisista fossiileista Pikku-Mallan yllä roihuaviin revontuliin.

Teoksen toimittajat ovat Kilpisjärven biologisen aseman keskeisiä vaikuttajia:

  • Antero Järvinen, professori, Kilpisjärven biologisen aseman johtaja, Helsingin yliopisto
  • Tuomas Heikkilä, FM (eläintiede), Kilpisjärven biologinen asema, Helsingin yliopisto
  • Seppo Lahti (1939–2014), opetusneuvos, suunnittelujohtaja emeritus, Helsingin yliopisto

Teos kuvaa mielenkiintoisella tavalla arktisen alueen luontoa, olkoon kyse sitten eläimistöstä, kasvillisuudesta tai geologiasta. Ja samalla kuvataan ihmisen intoa ymmärtää ympäröivää luontoa, ja itseään. Komea kirja komeasta seudusta, teos paikallaan.

Ei kommentteja: