maanantai 17. kesäkuuta 2013

Nnedi Okorafor: Who fears death

Nnedi Okorafor voitti vuonna 2011 World Fantasy Award -palkinnon tällä romaanillaan, ja sanoisin että ansaitusti. Tämä kuvaus tuhon jälkeisestä maailmasta yhdistelee afrikkalaisia noitamyyttejä tieteiskirjallisuuden teemoihin tuoreella tavalla: Who fears death (Daw books, 2011; ISBN 978-0-75640669-1).Kirja kertoo kahdenlaisten ihmisten välisestä sodasta, ja tähän liittyvästä kansanmurhasta, kyvystä selvitä hengissä aavikon vaikeissa olosuhteissa, suuren tuhon jäljiltä säilyneistä tekniikan sirpaleista sekä jostain uudesta joka antaa viitteitä tulemisestaan.

Tuhotun kylän viimeinen eloonjäänyt on raiskatuksi tullut nainen, joka synnyttää hiekanvärisen tytön ja antaa tälle vanhalla afrikkalaisella kielellä nimen Onyesonwu, mikä tarkoittaa "Kuka pelkää kuolemaa?" Kirja kertoo Onyesonwun elämästä ja kohtalosta, sekä hänelle tärkeistä ihmisistä, ja kummallisista kyvyistä jotka käyvät ilmi Onyesonwun varttuessa.

Joiltakin osin tarina tuntuu hiukan kevyeltä, mutta toisaalta romaani on myös hyvin epätyypillinen, sitä on vaikea suoraan niputtaa mihinkään kategoriaan, olkoon sitten fantasiaa tai tieteiskirjallisuutta. Okorafor on lupaava kirjailija jonka teoksia kannattaa varmasti seurata jatkossakin.

Ei kommentteja: