torstai 13. kesäkuuta 2013

James Branch Cabell: Jurgen

James Branch Cabellin tuotannosta ei ole jäänyt elämään kuin tämä yksi teos, ja tämäkin vain vaivoin: Jurgen (Unicorn, 1984; ISBN 0-04-823252-1). Alunperin teos ilmestyi vuonna 1919, ja tuolloiset yritykset sensuroida teos nostivat Cabellin mainetta.Kirjan pokkariversio löytyi Pasilan kirjavarastosta. Täytyy sanoa että kansikuva ei oikein vastaa sisältöä, sillä paljasta pintaa tässä kirjassa on tuskin nimeksi. Kyseessä on parodinen versio sellaisista teoksista kuin Danten Jumalainen näytelmä. Tässäkin kuljetaan eräänlaisissa helvetin kulisseissa, käyden läpi päähenkilö Jurgenin tähänastista elämää ja sen käänteitä.

En olisi tästä kirjasta tiennyt mitään, ellen olisi tullut lukeneeksi että tämä Cabellin romaani on ollut innoituksen lähteenä Heinleinin romaanille Tuomiopäivän komedia, joka on villtävä satiiri uskonnollisista hullutuksista. Ja kieltämättä Cabellin romaanissa on vähän samaa, tässä pohditaan mahdollisia erilaisia maailmanselityksiä ja niihin liittyviä pähkähulluja piirteitä.

Ehkä olennaisin romaanin käsittelemä teema on se, että jos olisi mahdollisuus palata ajassa taaksepäin kaikki tähänastinen ymmärrys mukanaan, mitä silloin tekisi toisin, ja miten silloin ajattelisi asioista.

Cabell antaa ymmärtää, että tällainen ymmärrys voisi olla suoraan sanoen musertavaa, kun tietäisi kymmenien vuosien takaisten ikätoverien tulevaisuudesta jotain mistä heillä ei ole hajuakaan. Jos aikoinaan saattoi ollakin kateellinen jollekulle, oliko siihen lopultakaan syytä - kuolema kun korjaa meidät jokaisen.

Ei kommentteja: