lauantai 22. kesäkuuta 2013

Alan Moore ja Kevin O'Neill: The league of extraordinary gentlemen - Black dossier

Alan Moore ja Kevin O'Neill tarjoilevat sekalaisen valikoiman vaihtoehtoista historiaa sarjakuvakirjassa The league of extraordinary gentlemen - Black dossier (WildStorm, 2007; ISBN 978-1-4012-0307-8). Käsiini kirjastosta saatu kappale oli sopivalla tavalla kulunut ja hiirenkorvilla, mikä lisäsi teoksen uskottavuutta uusvanhan tyylin hengessä.Teos on kirjasarjan kolmantena ilmestynyt, mutta Moore ja O'Neill kertovat tarkoittaneensa kirjan ikään kuin muita kirjoja täydentäväksi teokseksi, ei varsinaisesti sarjan kolmanneksi osaksi.

Kirja kertoo Big Brother -henkisestä maailmasta 1950-luvun Iso-Britanniassa, jossa kaksikko Mina Murray and Allan yrittävät selvitä valvontakoneiston kynsistä ja päästä perille siitä, mitä oikein on tapahtunut.

Mina ja Allan ovat kovasti nuortuneita verrattuna sarjan kahteen ensimmäiseen teokseen, ja tällekin löytyy selitys. Nuorekkuuden ansiosta Mina ja Allan ovat varsin riehakas pariskunta, joka pakomatkalla ollessaan tuntuu keksivän yhtä ja toista yhteistä puuhaa, henkilökemiat kun tuntuvat osuvan yhteen.

Kirjasta suurin osa on muuta kuin sarjakuvaa, siinä on karttoja, kirjeitä, proosatarinoita, jopa kadonnut Shakespeare-teksti ja Fanny Hill -tyylistä tarinointia.

Melkolaisen sekavan vaikutelman teos jätti, mutta toisaalta ei voi kieltää Mooren ja O'Neillin kykyä tarttua populaarikirjallisuuden aiheisiin ja tehdä niistä omia tulkintojaan. Osa hahmoista on - johtuen alkuperäisteosten copyright-asioista - muutettu vaikeammin tunnistettaviksi, mutta esimerkiksi Jimmy-niminen salainen agentti on ilmiselvä viittaus James Bondiin, mukaan lukien se millaisen juoman hän tilaa baaritiskillä.

Ei kommentteja: