lauantai 23. maaliskuuta 2013

Ville Tietäväinen: Näkymättömät kädet

Ville Tietäväinen on tehnyt vaikuttavan sarjakuvakirjan laittomasta maahanmuutosta Euroopan eteläreunalla: Näkymättömät kädet (WSOY, 2011; ISBN 978-951-0-37928-8). Helmet-järjestelmässä teos oli saanut 5 tähteä (4 arviointia), ja muutenkin teos on huomattu, sillä se on palkittu vuonna 2012 Sarjakuva-Finlandialla.


Teos on isokokoinen ja sivujakin on 215, eli sarjakuvateokseksi kirja on suorastaan massiivinen, mutta iso on tarinakin, kertomus köyhyydestä Gibraltarin salmen eteläpuolella sekä siitä, millä tavalla köyhyydestä pakoon yrittäviä käytetään hyväksi Euroopassa.

Kuvaus siitä millaisissa olosuhteissa Espanjan tomaatti- ja kurkkuviljelmillä työskennellään oli suorastaan musertava, ja luultavasti tulee vaikuttamaaan espanjalaisten kasvisten ostokäyttäytymiseen pitemmän aikaa.


Teos on yhteiskunnallinen sarjakuva, jonka teemana on ihmiskauppa, siirtotyöläiset, kulttuurierot ja kaiken tämän mukanaan tuoma epävarmuus. Samalla teos puhuu myös yksilötason teemoista, kuten mustasukkaisuudesta sekä miehen roolin vaikeudesta tilanteessa, jossa työtä ei ole tarjolla kuin harvoille samaan aikaan kun media nostaa esille länsimaisen kulutusyhteiskunnan pröystäilevää elämää.

Niin, ja islamista ja islamin uhkakuvista teos puhuu myös, sisältä käsin, näyttäen sen miten islamistit pyrkivät omalla tavallaan hyödyntämään ihmisten epätoivoa ja kurjuutta, eikä järjen äänellä ole paljon mahdollisuuksia säilyä hengissä kurjuuden keskellä.

PS. Vuoden 2013 Sarjakuva-Finlandia meni teokselle Pikku Närhi, ja ansaitusti.

Ei kommentteja: