sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Tomas Arvidsson: Varas varkaalta

Tomas Arvidsson on kirjoittanut humoristisen dekkarin poliiseista ja varkaista: Varas varkaalta (WSOY, 2007; suom. Päivö Taubert; ISBN 978-951-0-32449-3). Kirjassa on kolme kaksikkoa, joiden polut risteävät, niin että lopulta pitää aukoa melko lailla sotkuun menneitä lankoja.

Ensinnäkin on kaksi varasta, melkoinen veijarikaksikko. He keksivät loistavan murtovarkauksien sarjan joka jättää poliisit ymmälleen. Sitten on kaksi "salavarakasta" miestä, jotka ovat osin laittomin keinoin hankkineet itselleen omaisuutta josta edes heidän vaimonsa eivät tiedä.

Kun iso määrä rahaa varastetaan, miehet päättävät saada rahat takaisin ja samalla kostaa varkaille. Ja lopuksi on poliisikaksikko, joka epäilee että murtovarkauksissa on taustalla jotain muutakin kuin tavallinen rikossarja.

Kaikilta osin dekkari ei pidä kutiaan, mutta muutamaan kertaan Arvidsson onnistuu yllättämään salavihkaisella huumorillaan, esimerkiksi kuvatessaan koululaitoksen sisäistä byrokratiaa, toinen varkauden uhreista kun on koulun rehtori.

Ei hassumpi työnäyte, kyllä tämän luki, vaikka muutamaan otteeseen olin vähällä jättää tarinan kesken kun se tuntui jämähtävän paikoilleen.

Ei kommentteja: