Kim Newman kirjoittaa vaihtoehtoista historiaa, jossa kirjallisuuden hahmot ja todelliset ihmiset sekoitetaan tarinaan, jossa on kyllä oma viehätyksensä, erityisesti siksi että Newman on selvästi perehtynyt aiheeseensa: Anno Dracula (Titan Books, 2011; ISBN 978-0-85768-083-9).
Teos on ilmestynyt ensimmäisen kerran 1992, eli mitenkään uusi teos tämä ei ole, ja sarjassa on kolme jatko-osaakin. Teos ajoittuu vuoden 1888 Lontooseen, jossa Dracula on noussut kuningatar Viktorian prinssipuolisoksi ja vampyyrit pitävät yhä tiukemmin valtaa käsissään.
Lontoon kaduilla kulkee "hopeaveitsi", yöllinen tappaja joka silpoo naispuoleisia vampyyrejä. Tätä lopulta Viiltäjä-Jackiksi kutsuttua rikollista yritetään kuumeisesti saada kiinni.
Salaperäinen Diogenes-kerho laittaa murhaajaa jäljittämään agenttinsa Charles Beauregardin, joka saa kumppanikseen ikivanhan vampyyrin Geneviève Dieudonnén.
Newmanilla on romaanissa monenlaista viittausta 1800-luvun lopun kirjallisuuden hahmoihin mutta myös todellisiin ihmisiin. Kirjasta löytyy Dr. Jekyll, Sherlock Holmes, Mycroft Holmes, Dr. Moreau, Inspector Lestrade, ja niin edelleen.
Kirja teki vaikutuksen, varsinkin kun Dracula-myyttiä tehdään teoksessa realistisemmaksi, ajatuksena että vampyyreissä ei ole mitään yliluonnollista. Samalla teos on kuvaus poliisivaltion synnystä ja vastarintaliikkeestä joka yrittää päästä hirmuvallan ikeestä.
Vampyyreistä Newman tekee erityisesti Dieudonnén ansiosta monipuolisia hahmoja, ei suorastaan inhimillisiä, mutta kuitenkin omalla tavallaan haavoittuvia ja siksi kiinnostavia olentoja, tässä teoksessa ei siis ole kyse pelkästään hirviöiden metsästyksestä.
Varasin kirjastosta teossarjan seuraavan osan The Bloody Red Baron, joka sijoittuu vuoteen 1918, ja toisen maailmansodan historia on aika erilainen kuin se minkä me tunnemme.
Ehkä kiehtovinta teoksessa oli havaita, missä määrin kirjallisuuden hahmot ja historian hahmot loppujen lopuksi ovat mielessämme saman kaltaisia, ja vaikka periaatteessa on niin että esimerkiksi Mycroft Holmes on puhtaasti fiktiivinen hahmo ja kuningatar Viktoria tunnetusti todellinen, miten varmoja me tästä loppujen lopuksi olemme. Onko tarina kuin tarina yhtä totta?
47 Autopaikat ovat paljon metroa suurempi investointi
18 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti