keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Alan Moore ja Kevin O'Neill: The league of extraordinary gentlemen, Vol. I - 1898

Alan Moore on kirjoittanut ja Kevin O'Neill kuvittanut tieteiskirjallisuuden ja fantasiakirjallisuuden tuttuja tarinoita yhdistelevän sarjakuvakirjojen sarjan, joka on melkoinen sekoitus tyylilajeja: The league of extraordinary gentlemen, Vol. I - 1898 (America's Best Comics, 2000; ISBN 978-1-56389-858-7).Sarjan teoksia on saatavissa Helmetistä myös e-kirjana, mutta jotenkin vain ruudulta lukeminen ei innostanut. Tilanne oli kokonaan toinen painettua tekstiä lukiessa, ehkä siksikin että tässä ensimmäisessä osassa on tyylilajina tarkoituksellinen "vanhahtavuus", ikään kuin oltaisiin palattu 1800-luvun lopun tunnelmiin, höyrykoneiden ja uusien oivallusten aikakauteen.Kirja oli saanut Helmetissä neljä tähteä (kuusi arviointia), mikä tuntuu oikealta. Teos yhdistelee kepeyttä ja vakavuutta mukavalla tavalla, ja ehkä sarjakuvassa on nähtävissä jonkinlaista yhteiskunnallista kantaaottavuuttakin.

Kirja lähtee liikkeelle ikään kuin keskeltä tapahtumista, romaanin Dracula jälkitunnelmista (tosin tähän viitataan vain epäsuorasti). Häväisty ja avioeroon ajautunut Mina Harker saa brittien tiedustelupalvelulta tehtäväkseen pestata sekalaisen joukon epätavanomaisia ihmisiä puolustamaan valtakunnan etuja. Käy ilmi, että Lontoossa punotaan juonia joissa tuntuu olevan taustalla Kiinan suunnasta tulevat rikolliset.

Sarjakuvassa on lähes hengästyttävä määrä viittauksia kirjallisuuteen, erityisesti niin sanottuihin supersankareihin. Mutta vähän vinosti ja sekä kirjallisuutta että historiaa uudelleen tulkiten rakentavat Moore ja O'Neill tätä viktoriaanisen ajan maailmaa, jossa perinteinen seikkailusarjakuva kohtaa tieteiskirjallisuuden steampunk-tyylilajin.

Vaikutuksen tämä teki, siinä määrin että luin heti perään kirjasarjan toisen osan, ja laitoin varaukseen kaksi seuraavaa.

Ei kommentteja: