perjantai 22. maaliskuuta 2013

L. J. Smith: Vampyyripäiväkirjat

Vampyyripäiväkirjat on kauhu/draamasarja, joka perustuu L. J. Smithin kirjasarjaan. Ensimmäiset kaksi kirjaa ovat tarjolla yhdessä niteessä: The awakening & The struggle (Hodder Children's, 2010; ISBN 978-1-444-90071-2).

Kirja on luokiteltu nuortenkirjallisuudeksi, ja Helmetissä se oli saanut täydet 5 tähteä (4 arviointia). En kyllä itse antaisi teokselle kovin monta tähteä, mutta varmaankin kohdeyleisössään kirjat herättävät vastakaikua, voihan amerikkalaiseen high school -maailmaan sijoitetun teossarjan ajatella kuvaavan nuoruuden kasvukipuja ja aikuistumisen haasteita yleisemminkin.

Kirjan päähenkilö on lukion "kuningatar" Elena Gilbert, joka rakastuu vampyyriveljeksiin, tai oikeastaan tässä on kuvio jossa rakkaus, epäluulo ja inho vuorottelevat, kun Elena yrittää päästä selville mitä omituista lukioon vastikään oppilaaksi tulleessa Stefanissa on.

Kirja noudattaa varsin uskollisesti vampyyritarinoiden kuvioita, sortumatta kuitenkaan aivan kaikkiin kliseisiin. Ja Smith on keksinyt muutaman oman kuvionsa tarinaan, pitäen piilossa eri hahmojen taustaa ja tavoitteita.

En kylläkään jaksanut lukea kirjaa sataa sivua pitemmälle, minkä jälkeen lunttasin kirjan lopusta "loppuratkaisun", joka tietenkään ei ollut varsinainen loppuratkaisu vaan käänne joka viittasi teossarjan seuraavaan osaan. Wikipediasta luin, millainen teossarjan juonikuvio loppujen lopuksi on, ja aika lailla käänteitä Smith on sisällyttänyt myöhempiinkin teoksiin.

Ei kommentteja: