perjantai 29. maaliskuuta 2013

Lee Child: Linnoitus

Lee Child kirjoittaa sarjatuotantona Jack Reacher -jännäreitä. Tyyppiesimerkki on teos Die Trying, joka on ilmestynyt suomeksi nimellä Linnoitus (Karisto, 2011; suom. Jukka Jääskeläinen; ISBN 978-951-23-5457-3).

Helmet-järjestelmässä kirja oli saanut kolme tähteä (kolme arviointia), ja olisin aika lailla samoilla linjoilla, tosin kaksi tähteäkin saattaisi riittää.

Reacher-jännäreiden myöhemmin ilmestyneet kirjat ovat lähes säännönmukaisesti huonompia kuin ensimmäiset, joissa oli edes jonkin verran yllätyksiä sekä muita sävyjä mustan ja valkoisen lisäksi. Tämä teos on sarjassa toisena ilmestynyt, mutta aika lailla samanlaisia elementtejä tässä on kuin myöhemmissäkin.

Suomenkielinen nimi kertoo kirjasta enemmän kuin englanninkielinen versio, sillä teoksen juoni liittyy syrjäseudulla majaa pitävään fanaattisen uskonnollisen liikkeen touhuihin, erityisesti ihmisryöstöön. Ja Reacher sotkeutuu kuvioihin sattuessaan - miten siinä nyt niin käykään - olemaan paikalla kun kadulta siepataan nainen, joka sittemmin osoittautuu FBI:n agentiksi.

Kustantajan sivuilla teosta kuvaillaan seuraavasti: "Jack Reacher auttaa nuorta naista Chicagon kadulla – ja molemmat kidnapataan. Piinaavan pitkä matka halki preerioiden pakettiautoon kahlittuna päättyy lopulta Montanaan autioituneeseen kaivoskaupunkiin, keskelle ei mitään. Linnoitukseksi muutettu aavekaupunki pitää sisällään kiihkorasistisen ja järeästi aseistautuneen lahkon, joka haluaa Amerikan vain valkoisille, keinoja kaihtamatta. Kiristyskeinona käytetään Reacherin mukana olevaa naista, joka paljastuu FBI-agentiksi. Massiivisen terrorin uhka on käsinkosketeltava, ja Reacher joutuu venyttämään veitsenterävän nokkeluutensa ja räjähtävän lihasvoimansa äärimmilleen."

Jep, aivot narikkaan viihdettä, sitä tämä on.

Ai niin, otettakoon tähän vielä ote Reacherin "CV:stä", joka sattui olemaan englanninkielisen kirjan alkulehdillä:

Name: Jack Reacher (no middle name)
Born: 29 October
Height: 6 foot 5 inches / 1.95 metres
Weight: 220-250 lbs / 100-113 kg
Size: SO-inch / 127cm chest, 3XLT coat, 37-inch / 95cm inside leg
Eyes: Blue
Distinguishing marks: scar on corner of left eye, scar on upper lip

Ei kommentteja: