sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

100 Cats Who Changed Civilization

Sam Stall on kirjoittanut humoristisen kirjan kissoista, jotka muuttivat maailmanhistoriaa: 100 Cats Who Changed Civilization (Quirk Books, 2007; ISBN 978-1-59474-588-1).


Mainio esimerkki kirjan kissasankareista on Tibbles, jonka sanotaan tuhonneen kokonaisen eläinlajin, mistä kertoo myös Suomenkielinen wikipedia: "Isovilistäjä (Xenicus lyalli) on sukupuuttoon kuollut, varpuslintuihin kuulunut, maailman pienin tunnettu lentokyvytön lintu. [...] Laji löydettiin eristäytyneenä Uuden-Seelannin Etelä- ja Pohjoissaaren väliseltä pieneltä Stephen-saarelta, jonka pinta-ala on vain 2,6 km². Saaren majakanvartijalla nimeltään David Lyall oli kissa, jonka nimi oli "Tibbles". Tämä kissa kantoi useammissa erissä isännälleen linnun 17 viimeistä yksilöä. Viimeinen yksilö kuoli vuonna 1894."


Tosin lienee syytä sanoa, että ihan ongelmaton kirjassa esitetty tarina ei ole, sillä on epäselvää, kuinka monta lintua Tibbles lopulta tappoikaan, ja myöhemmin löydettiin vielä muutamia lintuyksilöitä, mutta tässä vaiheessa saarella jo eli villiintyneitä kissoja.

Muista kirjan kissoista mainittakoon F. D. C Willard, joka sai nimensä kahden tieteellisen artikkelin tekijätietoihin, ja tämä paljastui kun professori Hetheringtonin vieras halusi nähdä Willardin kun professori ei ollut paikalla. (Nimikirjaimet F. D. C. tulevat sanoista Felix Domesticus Chester.) En kylläkään ruvennut tarkistamaan tämän tarinan todenperäisyyttä.

Niin, ja tietenkin kirjasta löytyy Schrödingerin kissa, kuinkas muuten.

Ei kommentteja: