sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

JP Ahonen: Villimpi Pohjola

JP Ahonen on kirjoittanut ja piirtänyt nuorten aikuisten todellisuutta pohdiskelevan sarjakuvakirjan Villimpi Pohjola (Daily Hero Press, 2007; ISBN 978-952-92-1725-0). Teos on samalla myös englanninkielinen, nimellä Northern overexposure, käännökset ovat tehneet Jussi Kangasluoma ja JP Ahonen.


Sivuja kirjassa on 84, ja se on kätevän kokoinen, vaakasuora niin että stripit mahtuvat sivuille mukavasti. Kirja kertoo opiskelijaelämästä, siitä vaiheesta kun gradun tekeminen mietityttää ja samalla tulee ajankohtaiseksi pohtia elämää opiskelun jälkeen, aikuisuutta tämän nimellisen aikuisuuden jälkeen.


Pidin kirjasta, ja vaikka luulen joskus nähneenikin pätkän tai pari tästä sarjakuvasta, oli se kokonaisuutena vaikuttavampi kuin mitä yksittäinen strippi sinällään. Hahmot ovat jossain määrin stereotyyppisiä - ikuinen opiskelija, bilettäjä jne. - mutta huumori tuntui tuoreelta.

5 kommenttia:

Pekka kirjoitti...

Terve Juha! Olen seuraillut blogiasi jo jonkin aikaa, vaikken muistaakseni ole ennen kommentoinut. Sinulla on täällä mukavia ytimekkäitä juttuja.

Villimpi Pohjola on minulle tuttu Aamulehdestä vuosien ajalta. Huumori puree välillä, välillä taas ei. Ahosen sarjakuvaa on verrattu Kramppeja ja nyrjähdyksiä -sarjaan, mutta itse kyllä pidän huomattavasti enemmän viimeksi mainitusta, jota voi kai jo kutsua klassikoksi.

Myös aiemmin käsittelemääsi Kalkkaroa olen seurannut Aamulehdessä pitkään. Se toimii ainakin strippimuodossa ihan mainiosti, vaikken muuten ole länkkärisarjiksia juuri harrastanutkaan.

Juha Haataja kirjoitti...

Pekka, tuo Kramppeja ja nyrjähdyksiä olikin itseltäni kokonaan unohtunut, pitää laittaa kirjastosta ensimmäinen albumi varaukseen, nostalgiatunnelmaa luvassa. En tiedä Aamulehden sarjakuvatarjonnasta paljonkaa, mitä nyt joskus satunnaisesti lehti osuu kohdalle, näin sitä tulee sivistyneeksi mutkan kautta.

Pekka kirjoitti...

Kannattaa tutustua myös myöhempiin Kramppeihin, sarjahan jatkuu edelleen ja alkuperäinen piirtäjä Christer Nuutinen on palannut remmiin. Itse asiassa olen ylihuomenna menossa Tampere Kuplii -sarjakuvatapahtumaan kuuntelemaan Kalliota ja Nuutista ja toivottavasti myös hankkimaan uunituoreen albumin signeerattuna.

Pekka kirjoitti...

Niin, se piti vielä mainita, että K&N ilmestyy nykyään viikoittain Suomen Kuvalehdessä.

Juha Haataja kirjoitti...

Tuo ensimmäinen Kramppeja-albumi odottaakin jo kirjastossa lainausta, ja pistin jo seuraavan opuksen varaukseen. Ehkä tässä tulee vielä luettua koko sarja. Suomen Kuvalehti on tehnyt hyvän sarjakuvavalinnan!