tiistai 7. kesäkuuta 2011

Luovuutta mustavalokuvaukseen

Pidin kovasti Harold Davisin oppaasta öiseen valokuvaukseen. Entäpä mustavalokuvaus, onko Davisillä tästäkin sanottavaa? Teos Creative Black & White - Digital Photography Tips & Techniques (Wiley, 2010) tarttuu haastavaan aiheeseen, eikä kovin huonosti ollenkaan.

Teoksessa on aika paljon tekniikkaa, muun muassa Photoshopin käyttöä, mutta myös kuvaajan tavoitteet, siis se mitä mustavalkoisella valokuvalla viestitään, tulevat esille lukuisien hyvien esimerkkien kautta.

Davis ei kovin paljon pohdi sitä, mitä eroa mustavalkoisella ja värillisellä valokuvalla on, mutta perusasiat tulevat esille selkeästi, ja myös se että ennen digitaalisia kameroita ihmisten käsitys "suurista" valokuvista liittyi useimmiten mustavalkoisiin valokuviin.

Mutta digitaalitekniikka muutti tätäkin asiaa - nyt mustavalkoinen valokuva on tekniikka muiden joukossa, ja mahdollisuuksia on hurjasti, jälkikäsittelyn ansiosta.

Davisin kirja häviää kuitenkin valokuvauksen merkityksen esille nostamisessa Michael Freemanin teokselle The Complete Guide to Black & White Digital Photography. Tämä on erinomainen teos, ei pelkästään mustavalkoisesta valokuvauksesta vaan valokuvauksesta yleensäkin.

Freeman esittää mainion katsauksen valokuvauksen historiaan, ja siihen miksi mustavalkoisen ja värillisen valokuvan suhde on ollut problemaattinen. Ja samalla Freeman pohtii valokuvausta taidemuotona.

Lisäksi Freemanin kirjassa on runsaasti esimerkkejä joissa kuvan mustavalkoinen versio toimii paremmin kuin värillinen - sekä myös esimerkkejä joissa kummatkin ovat hyviä, tosin erilaisia.

Ei kommentteja: