Mikä oikein tekee sarjakuvasta sarjakuvan? Onko se kuvataidetta, kirjallisuutta, elokuvakerrontaa - vai jotain ihan muuta?
Tähän ja moneen muuhun kysymykseen vastaa Scott McCloudin kirja Sarjakuva - näkymätön taide (Painatuskeskus, 1994), alkuperäiseltä nimeltään Understanding Comics: The Invisible Art.
Kyseessä on sarjakuvamuotoinen tietokirja, siis sarjakuvakirja joka kertoo sarjakuvista. McCloudilla on kyky tiivistää asiansa olennaiseen. Kirja on harvinaisen selkeä tietokirja, ja samalla sekä syvällinen että humoristinen.
Kirja sisältää paitsi mainion pohdinnan siitä, mitä sarjakuva oikeastaan on - ja mitä tapahtuu ruutujen välissä, tai sisällä - myös yleisempää pohdintaa taiteen olemuksesta, siitä mikä tekee taideteoksesta taideteoksen ja mitä taiteen tekemisen eri tasot ovat, lähtien siitä pinnasta mitä taideteoksen yleisö näkee kohti yhä syvällisempiä kysymyksiä: Miksi tätä teen?
Kirjassa on hurjasti tietoa sarjakuvista, kaikesta siitä mitä et koskaan ole tullut ajatelleeksi, ennen tämän kirjan lukemista. Erityisen kiehtovaa oli se, miten sarjakuvan yksinkertainen kuvakieli saa ihmiset samaistumaan helpommin kuin tilanteen realistinen käsittely.
Me ihmiset kun koemme itsemme abstrakteina olioina - ja sarjakuvan hahmot ovat meille siten erinomainen ymmärryksen levittämisen väline.
Koska me ihmiset emme pysty kommunikoimaan aivoista suoraan aivoihin, siis siten että ymmärtäisimme täsmälleen mitä joku toinen meistä kokee, tarvitsemme taidetta: "Kaikki ilmaisuvälineet, mediat, toimivat siltana mielten välillä."
Ja sarjakuvalla on loistavat mahdollisuudet tähän: "Tarvitaan vain halu tulla kuulluksi ... halua oppia ... ja kyky nähdä."
dprk
15 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti