keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Kirjoittamisesta

Stephen King kirjoittaa kirjoittamisesta? Ja hyvin kirjoittaa! Teos Kirjoittamisesta - Muistelmia leipätyöstä (Tammi, 2006) on aivan erinomainen kuvaus ammattikirjoittajan työstä.

Samalla King kertoo siitä, mitä kirjoittaminen työnä ihmiselle voi merkitä, tai tulisi merkitä. Mutta loppujen lopuksi: onko kirjoittajalla muuta mahdollisuutta kuin kirjoittaa?

Kirjan takakannessa kehutaan "Miten tullaan Stephen Kingin kaltaiseksi menestyskirjailijaksi?" - Hyi, hyi! Tästä kirjassa ei ole kyse, vaan siitä, mitä kirjoittaminen itsessään on, mitä sanat ovat ja miten niitä voi käyttää. Menestys, jos se on tullakseen, on kokonaan toinen juttu, ja sen King sivuuttaa muutamalla summittaisella sanalla.

King korostaa lukemisen merkitystä kirjailijan työssä: "Jos sinulla ei ole aikaa lukea, sinulla ei ole aikaa (eikä työkaluja) kirjoittaa. [...] Lukeminen on kirjailijan elämän luovuuden ydin."

Kirjan lopussa on luettelo Kingin suosikkikirjoista, joita on listassa lähes sata. Olin lukenut niistä vain 11, joten tässäpä paljon uutta luettavaa.

Ja Kingin kirja kannattaa lukea, jos on vähääkään kirjoittamisesta kiinnostunut.

Ei kommentteja: