Leif C. Andersson, Ilari Hetemäki, Riitta Mustonen ja Ari Sihvola ovat toimittaneet monipuolisen artikkelikokoelman Kaikki irti arjesta (Gaudeamus, 2011), joka pohjautuu Tieteen päivien teemaan vuonna 2011. Kirjassa huippututkijat pohtivat arjen olemusta monesta näkökulmasta, hauskasti ja käytännönläheisesti.
Kirjassa on monenmoisia isoja ja pieniä oivalluksia. Tämmöinen aihe oli tunteiden ilmeneminen aivoissa, liittyen siihen miten visuaalista informaatiota prosessoidaan. Näin kirjoittavat Lauri Nummenmaa ja Mikko Sams: "[I]ihmiset, joiden näköaivokuori on tuhoutunut, eivät koe näkevänsä yhtään mitään. Tästä huolimatta he kykenevät arvaamaan heille esitettyjen kasvokuvien ilmeitä. Tämä johtuu siitä, että tunnetiedon alustava käsittely ei vaadikaan näköaivokuorta vaan siihen riittää mantelitumake."
Entä sitten "artefaktien maailma", siis työkalut ja lelut. Ilkka Niiniluoto toteaa, että tekniikka on vanhempi kuin "viisaaksi" kutsuttu ihmislaji, sillä "evoluutiossa ihmistä edeltäneet ihmisapinat [...] ryhtyivät jo ainakin pari miljoonaa vuotta sitten käyttämään puu- ja kiviesineitä työvälineinä". Ja kehitys on kehittynyt: "tekniikka laajeni ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta myös ihmisten keskinäisten suhteiden alueelle".
Päivi Törmä pohdiskelee datamäärien haastetta: "Ennen riitti, kun näperteli valokuvat albumiin. Lopputulosta oli sitten mukava katsella ja pakottaa vieraatkin katsomaan. Miten tulevaisuudessa voitaisiin muokata ihmisten iloksi sitä datamassaa, joka suurimmaksi osaksi makaa kovalevyillä?"
Ja sitten on vielä serendipisyys - tieteen onnenkantamoiset. Hannu Salmi pohtii oivaltamisen ilmiötä: "Oivaltaminen ei ole vain luovien nerojen yksinoikeus. Vaikuttaa siltä, että serendipisyyden periaatetta voidaan käyttää myös arjen oppimisessa. [...] Ihminen, joka näkee arjessakin vain sitä, mitä ennakolta odottaa, ei voi oivaltaa uutta. Monet tieteelliset keksinnöt eivät olekaan pelkän syvällisen ajattelun tulosta vaan hyvin tehtyjä havaintoja: ei pidä ennakkoluuloisesti kieltäytyä näkemästä tosiasioita, jotka levittäytyvät eteemme."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti