Derren Brownin teos Miten mieltä hallitaan (Atena, 2010) saattaa aiheuttaa lukijalle kulttuurishokin. Takakannessa sanotaan: "Opi hallitsemaan mieltäsi maailmankuulun taikurin opeilla", mutta kirja on pikemminkin johdatus skeptismiin, siis siihen ettei ajaudu kaiken maailman puoskareiden vietäväksi. Ne jotka etsivät teoksesta maagisia reseptejä saavat kylmän suihkun.
Kirjan suomennos on hyvää työtä, mutta ongelmaksi tulee se että osa kirjan keskeisestä sisällöstä toimii englannin kielellä, ja tarvittaisiin Brownin kaltainen ajattelija jotta opit voitaisiin lokalisoida suomen kielelle.
Erityisesti tämä pätee muistamisen nikseihin, joissa Brown hyödyntää englannin riimittelyä muun muassa pitkien numerosarjojen muistamisessa. Suomenkieliselle lukijalle tästä ei ole kovin paljon iloa.
Parasta kirjan antia ovat erilaisten huuhaa-uskomusten puimiset, esimerkkeinä hypnoosi ja NLP. Kummastakin Brown esittää mainion analyysin, kertoen selkeästi sen mikä tekniikoissa perustuu todellisuuteen ja mikä taas on puhdasta huuhaata ja uskomusta.
Sekä hypnoosissa että NLP:ssä on iso harmaa alue, joka perustuu siihen että asiaan uskominen saa toimimaan toisin - mutta tätäkin asiaa voi hyvin analysoida (ja tutkia) rationaalisesti.
Erityisesti NLP:stä Brown kirjoittaa niin paljastavasti, että voisi ajatelle että tämän tyyppiselle huuhaalle ei kirjan lukijoista enää kukaan jatkossa ole altis.
Yhteenveto: Mielenkiintoinen tiedekirja, tosin englantilaiseen kulttuuriin vahvasti sidottu, mutta antoisa myös suomalaiselle lukijalle joka on kiinnostunut rationaalisesta ajattelusta, muistamisen tekniikoista ja keinoista löytää motivaatiota siihen mitä tekee.
a compassionate ear
8 tuntia sitten
2 kommenttia:
Hauskaa on se, että Derren Brown käyttää itse NLP:tä hyvin paljon. Videon trikki 100% NLP-tekniikoilla tehty. http://m.youtube.com/watch?v=Yr-QtNE9k84
... toisin sanoen NLP on huijausta...
Lähetä kommentti