maanantai 6. kesäkuuta 2011

Mistä musiikki on peräisin?

Mikä tekee musiikista musiikkia, ja mistä se syntyy? Musiikin olemukseen pureutuu mainiolla tavalla Philip Ballin kirja The Music Instinct: How Music Works And Why We Can't Do Without It (The Bodley Head, 2010).

Ballin kirja ei arkaile pohtia vaikeitakaan musiikkiin liittyviä kysymyksiä, ja siinä käytetään avuksi niin matemaattisia kuin fysiikan maailmaan nojaavia tarkasteluja. Lisäksi kirja tuo hyvin esille, miten erilaisia suhtautumisia musiikkiin maailmasta löytyy: musiikki on universaalia, mutta musiikki voi olla hyvin erilaista eri kulttuureissa.

Kirja selvitti itselleni muutamia sävelasteikkoihin ja sen sellaisiin liittyviä kysymyksiä - miksi nuotit ja niiden frekvenssit ovat sellaisia kui ovat - ja tarjoili lisäksi mainion luettelon eri musiikkilajien mestareista. Suomalaisia ehkä hiukan surettaa, että Sibelius ja termi "dead end" esiintyivät kirjassa lähekkäin, niin paikallisesti kuin sisällöllisesti.

Aivan erinomainen, tosin laaja ja haastava, johdatus siihen, mitä musiikki oikeastaan on. Eikä edellytä kovin kummoista perehtymistä musiikkiin, sujuva kuuntelutaito riittää.

Ei kommentteja: