maanantai 17. tammikuuta 2011

Tiedettä kaikille: Elämä

Ursan Tiedettä kaikille -kirjasarjassa löytyy nyt teos myös biologiasta. Suvi Viranta-Kovasen kirjoittama Elämä-teos (Ursa, 2010) on mainio johdatus elämään maapallolla, mottona Theodosius Dobzanskyn lause "Biologia käy järkeen ainoastaan evoluution valossa".

Hyvin teos tehtävässään onnistuu. Se on perusteellinen, selkeä ja uusimpaan tutkimustietoon perustuva katsaus elämään ja elämän kehittymiseen maapallolla. Esipuhe on päivätty 23.8.2010, mutta jo tässä välissä on ehtinyt tulla uutta tietoa, muun muassa se että Siperiassa eli 30 000 vuotta sitten nykyihmisestä ja neandertalin ihmisestä poikkeava ihmislaji, joka on nimetty Denisovan ihmiseksi. Mutta tämä ei missään mielessä muuta kirjan varsinaista viestiä, vaan vahvistaa sitä, korostaa elämän ihmeellistä monimuotoisuutta.

Kirjassa lähdetään liikkeelle elämän määrittelystä, joka tehdäänkin hyvin perusteellisesti, ja tämän jälkeen paneudutaan elämän kemiaan, atomitasolta molekyyleihin, hiiliyhdisteiden kemiaan sekä solujen makromolekyyleihin. Erinomainen johtatus aiheeseen!

Kirjan rakenne perustuu pitkälti elämän puun haarautumiin, bakteereihin, arkkeihin, alkueliöihin, kasveihin, sieniin ja eläimiin, pohtien myös näiden haarautumien harmaita alueita, sitä miten moninainen elämän kudelma on ja miten samaan ekologiseen lokeroon on sopeuduttu monella, usein toisiaan täydentävällä tavalla. Itselleni arkkieliöiden osuus oli pitkälti uutta tietoa, sekin tieto että meissä ihmisissä majailee arkkeja ihan yhtä lailla kuin bakteereja.

Kenelle kirja sitten sopii? Se on kirjoitettu selkeästi, eikä kovin paljon perustietoja edellytetä, mutta sanoisin silti että aihepiiri on sen verran haastava, että peruskoulua täytyy olla takana useampi vuosi että kirjaa kannattaa luettavaksi tarjota. Tämä riippuu kyllä aika lailla kiinnostuksesta aihepiiriin. Ehkä kymmenen vuotta ja siitä ylöspäin on hyvä ikäsuositus, vaikka nuorempikin lukija saattaa teoksesta innostua. Toisaalta monelle aikuisellekin teos voi osoittautua melko haastavaksi, jos ei ole luonnontieteiden aihepiiriä koulun jälkeen yhtään harrastanut.

Yhteenveto: Erinomainen kulttuuriteko Ursalta, jälleen kerran, taattua laatutyötä, kuvitusta myöten erinomainen tiedekirja teini-ikäisille ja siitä eteenpäin.

Ei kommentteja: