tiistai 4. tammikuuta 2011

Kuvitteellisten olentojen kirja

Kirjan Kuvitteellisten olentojen kirja (suom. Sari Selander; Teos, 2009) tekijöiksi mainitaan Jorge Luis Borges ja Margarita Guerrero, mutta yleensä tämä mainitaan Borgesin kirjana, mikä myös tekstistä aika lailla huokuu läpi, sen verran ovelaa ja omaperäistä se on, rivien välissä lukijaa kummastuttavaa.

Kirja on olevinaan katsaus mielleyhtymiin mitä "kuvitteelliset olennot" aiheuttavat, siis ikään kuin käsikirja siihen mitä "ihmisen mielikuvitus on loihtinut esiin eri aikoina ja eri paikoissa". Ja niin kuin käsikirjassa ainakin, lähdeviitteitä on paljon ja ne jopa tuntuvat viittaavan olemassa olleisiin teoksiin ja tekijöihin (toisin kuin Borgesilla yleensä).

Tästä syntyy kiehtova todellisen ja kuvitellun kudelma, jossa ikään kuin tietokirjailijana käydään läpi ihmisten kuvitelmia eri aikoina, ja samalla luodaan uudenlaista kuvitelmaa. Voisi hyvin sanoa, että teoksen jokainen kohta on pieni novelli, tai proosaruno, tai miksi niitä nyt haluaakaan kutsua: kaunokirjallinen teos.

Teos ei päästä lukijaansa helpolla, ja on vaikea teoksen luettuaan sanoa mistä siinä oikeastaan oli kyse. Ehkä ihmisen loputtoman kekseliäisyyden ylistyksestä, tai ehkä päinvastoin kekseliäisyytemme rajallisuudesta ja pohjimmaisista lainalaisuuksista. En tiedä. Mutta hyvä näin.

Ei kommentteja: