tiistai 18. tammikuuta 2011

Avaruuslentäjän käsikirja

Miten on mahdollista, että Ursa kerta kerran jälkeen pystyy säilyttämään huippulaadun julkaisutoiminnassaan? Todiste tästä on Jari Mäkisen Avaruuslentäjän käsikirja (Ursa, 2010), joka tarttuu avaruusturismin myötä yhä useampaa kiinnostavaan asiaan - "Miltä avaruudessa käynti tuntuu?" - ja paketoi avaruusmatkan kiinnostavaksi käsikirjaksi.

Tämän kirjan avulla selviää kaikki oleellinen niin avaruuslentojen historiasta kuin tämän päivän tekniikasta jolla avaruuteen mennään ja siellä oleskellaan. Ja vaikka ei vakavissaan miettisikään avaruuteen lähtemistä, mukavaa ajatusleikkiä voi kirjan kertomusten perusteella viritellä: mitäs jos sittenkin...?

Mäkinen on haastatellut kymmenittäin astronautteja (ja kosmonautteja ym.), ja kirjassa onkin tätä myötä harvinaisen vahva itse koetun tuntu, ja vaikka Mäkisen omat kokemukset rajoittuvat lentokoneella tehtyihin painottomuuslentoihin, tuntuu hänellä olevan myös hyvä kuva siitä mitä avaruudessa käynti ihmiseltä vaatii.

Kirjassa on jossain määrin myös puolustuspuheen makua, liittyen siihen miten kallista ja riskialtista avaruuteen liittyvä tekniikka on, rakettien ja sukkuloiden tuhoutumisia myöten. Tästäkin tulee varsin realistinen kuva. Riskejä ei suurennella mutta ei myöskään peitellä.

Itseäni on aina askarruttanut avaruuslentojen osalta se epäsuhta mikä suhteellisen halpoihin luotainlentoihin ja miehitettyihin lentoihin liittyy. Kannattaako ihmisiä tosiaan lähettää avaruuteen, eikö luotaimilla ja robottikulkijoilla homma sujuisi halvemmalla ja pienillä riskeillä?

Mutta kai se on nyt myönnettävä, että ihmisen avaruudessa käyntiin liittyy sellaisia psykologisia tekijöitä - tarina kokemuksesta - että avaruuslentojen jatkamisen kannalta lienee pakko panostaa miehitettyihin matkoihin, olkoon kyseessä Kuu, Mars tai muut taivaankappaleet. Sellaisia me ihmiset olemme, että luotaimen avulla saavutettu tieto ei koskaan korvaa sitä että joku meistä on käynyt paikan päällä, tuntenut itse miltä tuntuu olla siellä.

Yhteenveto: Erinomainen kirja ajankohtaisesta aiheesta. Oikeastaan yllättävää että tällainen paketti ilmestyy suomeksi, meikäläisiä kun ei voi oikein sanoa avaruuslentojen edelläkävijöiksi, mutta kuka tietää, ehkä tämäkin asia ajan mittaan muuttuu.

Ei kommentteja: