perjantai 17. joulukuuta 2010

100 kirja-arviota ynnä muuta - Valopolun vuosi 2010

Vuoden loppu lähestyy, myös täällä Valopolku-blogissa. Itselleni jonkinlaisena yllätyksenä on sadan kirja-arvion ilmestyminen tänne vuoden mittaan, keväästä lähtien. Mitenkäs niin?

No, tässä on ollut melkoinen oppimisprojekti työn alla. Kaikenlaista on pitänyt opiskella liittyen organisaatioiden toimintaan, johtamiseen, julkishallintoon, tieteen tutkimusmenetelmiin, ajankohtaisiin tutkimusongelmiin, kokonaisarkkitehtuuriin, IT:n johtamiseen, pilvipalveluihin, tutkimusaineistoihin, jne.

Osaamisen tarve tuntuu kasvamistaan kasvavan, ja kirjoja lukemalla tuntuu kyllä sivistyvän. Mutta pelkkä lukeminen ei riitä, on myös tehtävä jotakin, esimerkiksi on kirjoitettava tai keskusteltava. Ja usein kirjoitus myös johtaa keskusteluun, ja keskustelemista onkin tänä syksynä tullut tehtyä harvinaisen paljon.

Olen huomannut, että kirjoittamalla lyhyenkin kirja-arvion - tai pikemminkin "kirja-arvion", siis vapaamuotoisia ajatuksia kirjan pohjalta - saa teoksesta irti enemmän kuin vain passiivisesti lukemalla.

Toinen on sitten kirjoittamisen tarve muutenkin kuin vain kirjoista kirjoittamiseksi. Tänne blogiin on voinut luonnostella asioita vähän vähemmän valmiina, tai siltä ainakin on tuntunut. Blogi vähentää kirjoittamisen rimakauhua ja tekee kirjoittamisen mahdollisemmaksi vähemmän valmiimpien ajatusten pohjalta.

Työpaikan sisäiseen blogiin kirjoitin reilu 30 postausta syksyn aikana, lisäksi kirjoitin pari kirjoitusta henkilöstölehteen. Iso osa näistä on tekstejä jotka alun perin oli luonnosteltu tänne Valopolkuun, toki myös toisin päin.

Ja osa teksteistä on julkaistu muualla lehdissä: The Mathematical Intelligencer, Tiedetoimittaja, Kemiauutiset, Tietosuoja, Tieteen tietotekniikka ja Tähdet ja avaruus. Usein tekstejä on joutunut editoimaan paljonkin, mutta hyviä lähtökohtia nämä blogikirjoitukset ovat olleet.

Eli hyvältä tuntuu. Toinen asia sitten on, mitä lukijat tästä touhusta ovat ajatelleet. Melko alhaisen kävijämäärän blogi tämä on, 20-30 visiittiä päivittäin, mikä ei ole huono asia, ei tule rimakauhua.

Kävijöistä sen verran, että melko iso osa, yli puolet, tulee tänne Google-haun kautta. Suosituimpia hakusanoja lokakuusta joulukuuhun ovat olleet: kokonaisarkkitehtuuri, minäkertoja, johtajakirja, pikalukeminen, johtajan parempi elämä ja mitä laatu on. - Kyllä noista aiheista kannattaakin tietoa etsiä.

Mutta ei kun eteenpäin. Saa nähdä mitä vuosi 2011 tuo tullessaan.

Ei kommentteja: