sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Richard Kadrey: Sandman Slim

Richard Kadrey kirjoittaa elokuvaa, siltä tämä fantasiaromaani maistui, ja tässä ei todellakaan pyritä minkäänlaiseen uskottavuuteen vaan mennään synkkämielisen reippaasti mielikuvitusleikkien tuolle puolen, täältä Helvettiin ja sieltä takaisin: Sandman Slim (Harper Voyager, 2012; ISBN 978-0-00-746097-7).Rakastetun perässä Manalan majoille meneminen on ihmiskunnan vanhimpia legendoja, mutta tässä on asetelma käännetty toisinpäin: Helvettiin petoksen takia joutunut James Stark pääsee 11 vuoden jälkeen viimein pakenemaan alamaailman hirviöiden keskeltä takaisin Los Angelesiin, etsimään tyttöystäväänsä ja kostamaan pettureille.

Helvetissä Starkista on tullut omanlaisensa julkkis, sillä hän on kunnostautunut tappamalla hirviöitä Luciferin kamppailuareenalla, ensimmäisenä elävänä ihmisenä joka Helvettiin ilmestyi. Mutta Los Angeles saattaa olla tätäkin pahempi paikka ja vastustajat vielä kovempia voitettaviksi.

Tämänkaltaisessa tarinassa ei voi välttää juonenkuljetuksen ammottavia aukkoja, mutta Kadrey onnistuu piilottamaan aukot lataamalla tarinaan vielä suurempia aukkoja niin että tuloksena on varsinainen tilkkutäkki joka pysyy kasassa pääosin juuri loputtoman epäuskottavuutensa ansiosta.

Kirjan hahmogalleriaan kuuluu niin pääpaholainen Lucifer kuin joukko enkeleitä puhumattakaan monenmoisista muista yliluonnollisista otuksista.

Ja Jumalakin piileskelee jossain taustalla, tai pikemminkin on niin että Jumala on melkoinen luuseri joka ei hoida hommiaan, eikä ole niitä hoitanut pitkiin aikoihin, eikä siis ole ihme että asiat ovat joka suunnalla melkolailla solmussa.

Romaanista tuli yliampuvuudessaan jostain syystä mieleen Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirja, ehkä syynä se että Kadrey ei edes tunnu tavoittelevan mitään kirjallisia ansioita vaan antaa mennä miettimättä onko paketissa minkäänlaista järkeä tai suhteellisuudentajua.

Ja jotenkin tämä silti toimii, jollain kierolla tavalla tämä romaani onnistuu kuvaamaan niin pähkähullua todellisuutta että jopa tosimaailman viimeaikaiset tapahtumat alkavat vaikuttaa tämän rinnalla tavanomaisilta.

Ei kommentteja: